Шулц пак оглави Европарламента (ОБЗОР)

Шулц пак оглави Европарламента (ОБЗОР) | StandartNews.com

Социалистът Мартин Шулц очаквано бе избран във вторник за председател на Европейския парламент на първата сесия след изборите през май. Кандидатурата на Шулц бе подкрепена от най-голямата група в парламента - ЕНП, след като социалистите се съгласиха да гласуват за Жан-Клод Юнкер за шеф на Еврокомисията.

Шулц бе избран с 409 гласа в 751-членния парламент, дошли основно от най-големите формации - тези на социалистите и ЕНП. Шулц ще ръководи парламента за 2 години и половина, след което ще бъде сменен с кандидат на ЕНП до края на мандата на ЕП според договорка между двете партии.

Откриването на сесията бе помрачено от британските консерватори и евроскептици. Докато звучеше химна на ЕС "Ода на радостта", представителите на британската Партия на независимостта обърнаха гръб на парламента. Консерваторите на премиера Дейвид Камерън пък останаха седнали по местата си, вместо да изслушат химна прави като останалите депутати.

След избирането си Шулц заяви, че ЕС сега е по-демократичен от всякога. Той открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС. Шулц добави, че съюзът трябва да има независима енергийна политика, която да осигурява сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите.

В сряда евродепутатите ще обсъдят номинацията на Юнкер за шеф на ЕК. Предвижда се кандидатурата му да бъде подложена на гласуване на следващата сесия в Страсбург, насрочена за 14-16 юли. Ако бъде избран, Юнкер ще представи предложение за свой екип през септември, като всички 28 кандидати за еврокомисари ще бъдат изслушани от Европарламента. Те ще бъдат гласувани през октомври, а новата Еврокомисия ще заработи през ноември. Тогава ще бъдат избрани и нов външен министър и президент на ЕС.

Ако бъде избран, Юнкер ще получи за пет години близо 2,2 млн. евро и пожизнена пенсия от 64 000 евро месечно, съобщи британският "Дейли експрес".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай