Ще цака ли ЕС шофьорите на стари коли

Какво следва

Ще цака ли ЕС шофьорите на стари коли | StandartNews.com

Публикации в социалните мрежи твърдят, че Европейският съюз (ЕС) иска да забрани да се извършват поправки на всички автомобили, които са на повече от 15 години. Някои потребители дори говорят за "изземване на автомобили в името на опазването на климата". Става дума за предложение на Европейската комисия за нови регулации за рециклирането на автомобили и регулациите за електромобилите, пише ARD.

Още през юли 2023 г. Европейската комисия направи предложения за промяна в начина, по който се рециклират старите автомобили, които вече не функционират. Целта е така да се предотврати износът на неизправни превозни средства, които представляват риск за околната среда и здравето. Излезлите от употреба превозни средства трябва да са изрично описани като такива, след като са се превърнали в отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците и Закона за кръговата икономика.

Друга част от предложенията обаче предизвика недоволство. Става дума за преценката за това дали един автомобил подлежи на ремонт. Това не означава, че превозното средство автоматично ще се смята за неизползваемо, ако не отговаря на всички критерии, уточнява германското издание и допълва, че за всеки отделен случай ще се взема индивидуално решение. 

Ако едно от тези условия е изпълнено, ще се извършва индивидуална техническа оценка, за да се определи дали техническото състояние на превозното средство би било достатъчно за получаване на сертификат в държавата членка, в която превозното средство е било регистрирано преди ремонта, обясняват от Брюксел.

Основното е, че един такъв автомобил повече не може да бъде регистриран заради технически неизправности и трябва да бъде правилно изведен от употреба. Текстът обаче съдържа и предложения за критерии, според които даден автомобил може да се счита за излязъл от употреба - включително ако собственикът му вече не може да бъде установен, но също така и ако срокът за основен технически преглед е пресрочен с повече от две години. Последното предложение стана обект на особено много критики, припомня ARD.

В тези предложения за реформи изобщо не се споменава нищо за забрана на поправката на автомобили, посочва ARD. Нищо няма да спре автомобилите на повече от 15 години да бъдат ремонтирани. Всъщност някои от промените дори целят да подкрепят поправката на автомобили, пише DW.

Но откъде идва твърдението, че ремонтът на всички превозни средства, по-стари от 15 години, трябва да бъде забранен? Едно възможно обяснение е свързано с описаната в регулациите за електромобилите продължителност на живота на един електрически автомобил, която се смята за 15 години. Това явно се е разбрало като опит на Европейския съюз да постави краен срок на ползването на един автомобил - 15 години и съответно да наложи забрана на ремонтирането на по-стари коли. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
5 Коментара
Привет
преди 2 месеца

Скоро няма да има Евро парламент на идиотите фашисти .След изборите отивате оттам от където сте дошли.

Откажи
Водач БТР
преди 2 месеца

А ние няма ли най-накрая да го цакнем този еврогейски съюз.

Откажи
Решението
преди 2 месеца

На изборите за Евро парламент гласувайте за евро скептична партия......к

Откажи