Шолц отговори на Зеленски: Ще забранят ли на руснаците да влизат в ЕС

Трябва да се вземат всички мерки, за да се разкрият всички военни престъпления, каза германският канцлер

Шолц отговори на Зеленски: Ще забранят ли на руснаците да влизат в ЕС | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на забраната за издаване на туристически визи за страните от Европейския съюз (ЕС) на всички руски граждани заради войната на Русия срещу Украйна, за каквато настоява президентът Зеленски и някои малки страни от ЕС. 

На пресконференция в Берлин Шолц коментира искането на Естония и Финландия европейските държави да въведат забрана за издаване на туристически визи за руснаци.

"Това е войната на Путин. Ето защо ми е трудно да приема тази идея", каза Шолц, като припомни, че ЕС вече е наложил всеобхватни санкции срещу онези, които подкрепят силовата мрежа в Москва, съобщава БГНЕС.

Шолц предупреди, че ако забраната за издаване на визи се прилага спрямо всички руснаци и невинни лица, това може да намали въздействието на санкциите.

В отговор на въпрос дали германското правителство работи за подвеждане на Путин под отговорност за военните престъпления в Украйна, Шолц заяви, че според него трябва да се вземат всички мерки, за да се разкрият всички военни престъпления.

Шолц заяви, че ще продължат да предприемат мерки за намаляване на финансовото бреме на хората заради повишаването на цените в страната: "Ще направим всичко възможно, за да преминем през този труден период".

Шолц подчерта, че правителството ще предложи нов финансов пакет и че никой няма да понесе тези финансови трудности сам и заяви: "Няма да оставим никого сам".

Германският канцлер съобщи, че подкрепя изграждането на газопровод от Португалия и Испания до Централна Европа през Франция, за да се осигурят нови енергийни източници. Според него такава линия е трябвало да бъде изградена досега.

Шолц изтъкна, че този газопровод би могъл да облекчи сегашното положение и че по този повод се е срещнал с лидерите на Испания, Португалия, Франция и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да инициират такъв проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай