Шок! Стана ясно откъде Хамас се сдобиват с оръжия

Като доказателства са приведени видеозаписи от страна на бойци на "Хамас" и иззети от Израел оръжия

Шок! Стана ясно откъде Хамас се сдобиват с оръжия | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Терористите от "Хамас" вероятно са използвали севернокорейски оръжия по време на убийствената им атака срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха над 1400 души, съобщава Times of Israel, цитиран от БГНЕС.

Като доказателства са приведени видеозаписи от страна на бойци на "Хамас" и иззети от Израел оръжия, въпреки отричането на Пхенян, че продава оръжие на терористичната група, която управлява ивицата Газа.

Видеото е анализирано от двама експерти по севернокорейските оръжия. Видео показва, че Хамас е използвал гранатомет F-7 - оръжие, изстрелвано от рамо, което бойците обикновено използват срещу бронирани превозни средства.

Доказателствата хвърлят светлина върху мрачния свят на незаконните доставки на оръжие, които засегнатата от санкции Северна Корея използва като начин за финансиране на оръжейните си програми.

Ракетните гранатомети изстрелват една бойна глава и могат да бъдат бързо презареждани, което ги прави ценни оръжия за партизанските сили при водене на сблъсъци с тежки превозни средства. F-7 е документиран в Сирия, Ирак, Ливан и ивицата Газа, казва Н. Р. Джензен-Джоунс, оръжеен експерт, който работи като директор на консултантската компания Armament Research Services.

"Северна Корея отдавна подкрепя палестинските бойни групировки и сред пресечените доставки и преди са документирани севернокорейски оръжия", добави той.

"Хамас" публикува снимки от тренировките си, на които се виждат бойци с оръжие с гранатомет с отличителна червена ивица по бойната глава и други конструктивни елементи, съответстващи на F-7, каза Мат Шрьодер, старши изследовател в Small Arms Survey, който е написал ръководство за леките оръжия на Пхенян.

"Не е изненада да видим севернокорейски оръжия с Хамас", уточни Шрьодер.

Севернокорейският F-7 прилича на по-широко разпространения от съветската епоха гранатомет РПГ-7, с няколко забележими разлики.

Пропагандни видеоклипове и снимки на Хамас по-рано са показвали нейни бойци със севернокорейската управляема противотанкова ракета Bulsae. Джензен-Джоунс заяви, че въз основа на снимките на оръжията, с които бойците на "Хамас" разполагат, смята, че те използват и севернокорейския автомат "Тип 58", вариант на автомат "Калашников".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай