Ще има ли парад за 9 май в Москва

Японският премиер Шиндзо Абе обмисля да отложи пътуването до Русия за тържествата

Ще има ли парад за 9 май в Москва | StandartNews.com

Японският премиер Шиндзо Абе обмисля възможността да отложи пътуването до Русия за участие в тържествата по случай 75-годишнината от Победата във Втората световна война, съобщава агенция Киодо, позовавайки се на източници в дипломатически среди.

Според агенцията е започнало "съгласуване на възможностите " и може би ще се отложи посещението на Абе за участие в тържествата, планирани за 9 май, както и очакваната среща с руския президент Владимир Путин.

Източниците подчертават, че при положение, че "не е постигнат напредък в борбата с разпространението на коронавируса" няма такъв и в предварителните преговори за подготовка за посещението, по-специално срещата на външните министри на двете страни.

"През февруари тази година външните министри на Япония и Русия Тошимицу Мотеги и Сергей Лавров се договориха за скорошното посещение на Лавров в Япония, но координацията е сложна", се казва в изявлението.

Датата на парада в Москва по случай 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война не се е променила, ситуацията се следи, заяви вчера говорителят на руския президент Путин - Дмитрий Песков.

"Не, никакви други решения не са приемани. Ситуацията се следи", каза Песков пред журналисти в отговор на въпрос дали се обсъжда възможността за преместване за по-късна дата на Парада на победата в Москва на фона на пандемията на коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай