Шанс! Гласуват за България и Румъния в Шенген през декември

Присъединяването на двете страни към Шенген е "приоритет" на испанското председателство

Шанс! Гласуват за България и Румъния в Шенген през декември | StandartNews.com

Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда гласуване през декември за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи телевизия "Евронюз", като се позова на изявление на испанския министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка.

Приемането на нови държави в Шенгенското пространство, в което гражданите на страните членки може да пътуват свободно, без да преминават през граничен контрол, трябва да бъде единодушно одобрено от Съвета по правосъдието и вътрешните работи (СПВР). В него заседават вътрешните министри на двадесет и седемте страни членки на ЕС.

Последното заседание на СПВР под испанското председателство на Съвета на ЕС е насрочено за 5 и 6 декември тази година. "Ние се надяваме на последното заседание на Съвета по правосъдието и вътрешното работи това (приемането на България и Румъния в Шенген - бел. ред.) да стане реалност", заяви испанският вътрешен министър пред телевизия "Евронюз" тази сутрин. Той отбеляза, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е "приоритет" на испанското председателство.

"Убеден съм, че това е възможно. Ще направим всичко по силите си през декември, за да постигнем споразумение. Стискам палци, работим много здраво по въпроса", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай