Себастиан Курц: Ваксините не са геополитика

Готов съм да се ваксинирам с руски или китайски препарат, ако бъдат регистрирани в ЕС, увери канцлерът на Австрия Себастиан Курц

Себастиан Курц: Ваксините не са геополитика | StandartNews.com

Готов съм да се ваксинирам с руския или китайския препарат срещу COVID-19, но само ако ваксините са регистрирани в Европа. Това увери канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред неделното издание на германския национален ежедневник Die Welt am Sonntag.

По думите на Курц, страната му възнамерява да осигури капацитет за производство на руски и китайски ваксини, ако те бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В случай на регистрация в ЕС на „Спутник V“ и на китайската ваксина, Австрия определено ще се опита да осигури производствен капацитет за тяхното производство. Както е и със случая с производителите от други страни", подчерта Курц.

„В случая с ваксините говорим само за ефективност, безопасност и наличност, а не за геополитически битки", увери канцлерът на Австрия. „Става въпрос за получаване на по-безопасна ваксина възможно най-скоро - независимо кой я е разработил".

Курц разкритикува бюрократичната и бавна работа на ЕМА, която в момента разглежда процедурите за разрешаване на други ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай