Събота,

Съдят 96-годишна машинописка като сътрудник на нацистите

От: Стандарт -
650
Съдят 96-годишна машинописка като сътрудник на нацистите
A
A
A

В Германия 96-годишната Ирмгард Фухнер ще се яви пред съда. Тя е обвинена, че е участвала като съучастник на нацистите в унищожаването на 11,4 хиляди евреи, поляци и съветски затворници от концентрационни лагери по време на Втората световна война, съобщава Daily Mail.

Жената е била на 18 години, когато е работила като секретар на коменданта на концентрационния лагер Щутхоф в Полша, така че ще бъде съдена по дела за непълнолетни. В същото време самата нацистка твърди, че не е знаела нищо за унищожаването на хора в газовата камера в лагера, където от 2 септември 1939 г. до 9 май 1945 г. са убити около 65 хиляди души.

Като стенограф и машинописка Фухнер е помогнала на лагерните шефове в систематичните убийства на затворници, пише в обвинителния акт . Основното заседание по нейното дело трябва да започне през септември. Сега жената живее в старчески дом в Quickbourne.

На 22 юли 1944 г. оберщурмбанфюрерът Пол Маурер разпорежда депортирането на неизвестен брой затворници от Щутхоф в Аушвиц (Аушвиц-Биркенау) за унищожаване.

Четири дни по-късно комендантството изготви списък със затворници, които трябвало да бъдат прехвърлени. Обвинението твърди, че този списък е записан от Фухнер.

Миналия декември 92-годишната Урсула Хавербек , известна като нацистка баба, получи нова присъда за отричане на Холокоста. Берлински съд я осъди на една година затвор. Хавербек отрече Холокоста в интервю, публикувано онлайн през март 2018 г. Жената не се яви в съда за присъда.

По време на Втората световна война в Аушвиц са изпратени около 1,3 милиона души, от които 1,1 милиона души загиват. Според други оценки в лагера са загинали до четири милиона души. Аушвиц-Биркенау е освободен от съветските войски на 27 януари 1945 г., този ден се чества като Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com