Съдят 96-годишна машинописка като сътрудник на нацистите

Ирмгард Фухнер е била на 18 г., когато е работела за шефове в концентрационен лагер

Съдят 96-годишна машинописка като сътрудник на нацистите | StandartNews.com

В Германия 96-годишната Ирмгард Фухнер ще се яви пред съда. Тя е обвинена, че е участвала като съучастник на нацистите в унищожаването на 11,4 хиляди евреи, поляци и съветски затворници от концентрационни лагери по време на Втората световна война, съобщава Daily Mail.

Жената е била на 18 години, когато е работила като секретар на коменданта на концентрационния лагер Щутхоф в Полша, така че ще бъде съдена по дела за непълнолетни. В същото време самата нацистка твърди, че не е знаела нищо за унищожаването на хора в газовата камера в лагера, където от 2 септември 1939 г. до 9 май 1945 г. са убити около 65 хиляди души.

Като стенограф и машинописка Фухнер е помогнала на лагерните шефове в систематичните убийства на затворници, пише в обвинителния акт . Основното заседание по нейното дело трябва да започне през септември. Сега жената живее в старчески дом в Quickbourne.

На 22 юли 1944 г. оберщурмбанфюрерът Пол Маурер разпорежда депортирането на неизвестен брой затворници от Щутхоф в Аушвиц (Аушвиц-Биркенау) за унищожаване.

Четири дни по-късно комендантството изготви списък със затворници, които трябвало да бъдат прехвърлени. Обвинението твърди, че този списък е записан от Фухнер.

Миналия декември 92-годишната Урсула Хавербек , известна като нацистка баба, получи нова присъда за отричане на Холокоста. Берлински съд я осъди на една година затвор. Хавербек отрече Холокоста в интервю, публикувано онлайн през март 2018 г. Жената не се яви в съда за присъда.

По време на Втората световна война в Аушвиц са изпратени около 1,3 милиона души, от които 1,1 милиона души загиват. Според други оценки в лагера са загинали до четири милиона души. Аушвиц-Биркенау е освободен от съветските войски на 27 януари 1945 г., този ден се чества като Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай