Сблъсъци в Париж против еднополовите бракове

Сблъсъци в Париж против еднополовите бракове | StandartNews.com

Париж. Хомофобски настроения изкараха на улицата радикални противници на наскоро легализираните еднополови бракове във Франция. Демонстрантите се впуснаха в сблъсъци с полицейските кордони. Крайно десните викали „Оставка на Оланд" и започнали да хвърлят по полицаите стъклени бутилки и фойерверки, повредили автомобили по Шан-з-Елизе и опитали да нападнат президентския дворец. Органите на реда отговорили с използването на сълзотворен газ и водни оръдия в готовност.

Правото на двойки от еднакъв пол да сключват граждански брак беше едно от обещанията в предизборната кампания на президента Франсоа Оланд. Законът беше приет в Долната камара на френския парламент с 331 гласа срещу 225 против.

Брачното равенство за всички граждани е най-голямата социална реформа във Франция след отмяната на смъртното наказание през 1981 г. при Франсоа Митеран, политическия предшественик и ментор на Оланд. Хиляди консервативни граждани и крайно-десни екстремисти обаче се противопоставят на равенството, като достигат дори до актове на насилие. Председателят на парламента Клод Бартелон дори получи анонимна заплаха под формата на плик с барут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай