Петък,

Саудитският престолонаследник зарадва Гърция, триумф за Мицотакис

От: Иван Ангелов, сн. АП и Ройтерс -
5761
Саудитският престолонаследник зарадва Гърция, триумф за Мицотакис
A
A
A

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна във вторник с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който е на първото си официално посещение в южната ни съседка, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Според правителствени източници срещата е преминала в добра атмосфера, което е показателно за силния интерес и на двете страни към по-нататъшно задълбочаване на вече близките двустранни отношения и разширяване на динамично развиващото се гръцко-саудитско сътрудничество, което беше потвърдено и по време на посещението на Мицотакис в Рияд , през октомври 2021 година.

Двамата лидери подписаха споразумение за създаване на Висш съвет за стратегическо сътрудничество, който ще консолидира стратегическите отношения на двете страни и ще насърчава двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Премиерът подчерта значението на проекта ECM (Коридор данни изток-средиземноморие - East to Med data Corridor) - подводната и наземна кабелна система за предаване на данни, която ще свърже Европа с Азия през Гърция и Саудитска Арабия. Проектът ще превърне Гърция във врата за постъпващите към ЕС данни и същевременно ще я свърже с Близкия изток и Азия.

Мицотакис също така имаше възможност да представи на престолонаследника на Саудитска Арабия инициативите, които Гърция е предприела, за да се превърне в енергиен център, който свързва по-широкия регион с европейските пазари. В този контекст двамата лидери обсъдиха перспективите за сътрудничество между двете страни в областта на „зелената енергия“, както и възможностите за пренос на електроенергия от Саудитска Арабия за Европа през Гърция, която може да се превърне в „мост“ между Близкия изток и Европа.

Мицотакис посочи новите инвестиционни възможности, които Гърция предлага в туристическата инфраструктура, пазара на недвижими имоти, морския транспорт и логистичния сектор, като същевременно подчерта значителния инвестиционен потенциал в пристанищната инфраструктура и сухопътната транспортна мрежа в Александруполис. Двамата лидери насочиха вниманието си и към новите перспективи, които се откриват пред сътрудничеството в дигиталната свързаност, с превръщането на двете страни във важни регионални центрове за данни благодарение на географското им местоположение.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички