Саудитският престолонаследник зарадва Гърция, триумф за Мицотакис

Двамата лидери подписаха за създаване на Висш съвет за стратегическо сътрудничество

Саудитският престолонаследник зарадва Гърция, триумф за Мицотакис | StandartNews.com

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна във вторник с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който е на първото си официално посещение в южната ни съседка, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Според правителствени източници срещата е преминала в добра атмосфера, което е показателно за силния интерес и на двете страни към по-нататъшно задълбочаване на вече близките двустранни отношения и разширяване на динамично развиващото се гръцко-саудитско сътрудничество, което беше потвърдено и по време на посещението на Мицотакис в Рияд , през октомври 2021 година.

Двамата лидери подписаха споразумение за създаване на Висш съвет за стратегическо сътрудничество, който ще консолидира стратегическите отношения на двете страни и ще насърчава двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Премиерът подчерта значението на проекта ECM (Коридор данни изток-средиземноморие - East to Med data Corridor) - подводната и наземна кабелна система за предаване на данни, която ще свърже Европа с Азия през Гърция и Саудитска Арабия. Проектът ще превърне Гърция във врата за постъпващите към ЕС данни и същевременно ще я свърже с Близкия изток и Азия.

Мицотакис също така имаше възможност да представи на престолонаследника на Саудитска Арабия инициативите, които Гърция е предприела, за да се превърне в енергиен център, който свързва по-широкия регион с европейските пазари. В този контекст двамата лидери обсъдиха перспективите за сътрудничество между двете страни в областта на „зелената енергия“, както и възможностите за пренос на електроенергия от Саудитска Арабия за Европа през Гърция, която може да се превърне в „мост“ между Близкия изток и Европа.

Мицотакис посочи новите инвестиционни възможности, които Гърция предлага в туристическата инфраструктура, пазара на недвижими имоти, морския транспорт и логистичния сектор, като същевременно подчерта значителния инвестиционен потенциал в пристанищната инфраструктура и сухопътната транспортна мрежа в Александруполис. Двамата лидери насочиха вниманието си и към новите перспективи, които се откриват пред сътрудничеството в дигиталната свързаност, с превръщането на двете страни във важни регионални центрове за данни благодарение на географското им местоположение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай