САЩ пращат в България дипломат за разговори за украинската криза

САЩ пращат в България дипломат за разговори за украинската криза | StandartNews.com

София. Американският помощник - държавен секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд пристига в понеделник в България за разговори за партньорството в рамките на НАТО, диверсификацията на енергийните доставки и икономическото сътрудничество в рамките на украинската криза.

Тя ще участва и в кръгла маса с участие на представители на гражданското общество, съобщи американският държавен департамент.

В събота Нюланд пристигна в Молдова, където също ще проведе разговори с правителствени представители, включително за стратегическото партньорство със САЩ по енергийни и икономически въпроси.

Визитата е на фона на твърденията на представител от НАТО, че страната може да е следващата цел на Русия. Според командира от американските военновъздушни сили ген. Филип Брийдлав разположените край украинската граница руски сили са „твърде много и в твърде висока готовност". По думите му има опасност руските сили да навлязат в Приднестровието.

Паралелно с това дипломати от ООН съобщиха, че Русия е заплашвала държави преди гласуването на декларацията на Общото събрание, с която световната организация обяви, че не признава за легитимен референдума в Крим. Една от тях е Молдова, както Киргизстан, Таджикистан и някои африкански държави.

Говорител на руската мисия в ООН коментирал твърденията пред Reuters с думите: „Ние никога не заплашваме, ние просто обясняваме ситуацията".

Представители на споменатите държави обаче отказали коментар. Посланикът на Молдова потвърдил, че е имало разговори с руски и европейски представители и „естествено едните бяха „против", а другите „за" гласуването на резолюцията", но отказал да даде подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай