Самоубийствата в Япония повече от ковид жертвите

Статистиката за октомври са 2153, а починалите от коронавирус от началото на 2020 са 2087

Самоубийствата в Япония повече от ковид жертвите | StandartNews.com

В Япония правителствената статистика показва, че през октомври самоубийства са отнели повече животи, отколкото COVID-19 през цялата година до момента. Месечният брой самоубийства се е увеличил до 2153 миналия месец, според японската Национална полицейска агенция. Общият брой починали от коронавирус в Япония е 2087, съобщи министерството на здравеопазването.

Япония е една от малкото големи икономики, които разкриват навременни данни за самоубийствата - най-новите национални данни за САЩ например са от 2018 г.

"Дори нямахме блокиране и въздействието на COVID-19 е минимално в сравнение с други страни... но все пак наблюдаваме това голямо увеличение на броя на самоубийствата", каза Мичико Уеда, доцент в Университета Васеда в Токио и експерт по самоубийствата. "Това предполага, че други страни може да видят подобно или дори по-голямо увеличение на броя на самоубийствата в бъдеще.", допълва ученият.

Япония отдавна се бори с едно от най-високите нива на самоубийства в света, сочи Световната здравна организация. През 2016 г. Япония има 18,5 смъртни случая от самоубийство на 100 000 жители и е на второ място в тази мрачна статистика за западнотихооеканския регион след Южна Корея. И в същото време изпреварва с много средния показател за света, който е 10,6 на 100 000.

През октомври самоубийствата сред жени в Япония са се увеличили с почти 83% в сравнение със същия месец на предходната година. За сравнение, самоубийствата при мъжете са се увеличили с почти 22% за същия период от време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай