Руските войски се изтеглят от украинската граница

Руските войски се изтеглят от украинската граница | StandartNews.com

Париж. Руските военни части се изтеглят от границата с Украйна. Това стана ясно на срещата между външния министър на Руската федерация Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери в Париж. Освен това двамата обсъдиха размяната на разузнавателни данни относно "Ислямска държава" и химически оръжия. 

Изтеглянето на всички военни и въоръжение от руско-украинската граница е едно от най-важните условия за вдигане на икономическите санкции, наложени от САЩ и Европейския съюз срещу Русия. Друго условие е освобождаването на всички заложници и затворници, задържани по повод конфликтите в Украйна. 

Тежкото въоръжение предстои да бъде прибрано от границата и тя да се разчисти и наблюдава както трябва, поясни Кери, но потвърди, че войските са започнали да се отдръпват. Руският президент Владимир Путин заповяда изтеглянето на над 17 000 войници преди започването на срещата вчера.

Външният министър Сергей Лавров настояваше за вдигане на икономическите санкции. "Не знам кой губи повече от това - Русия или Европейския съюз", коментира той преди да замине за Париж.

След разговора с Лавров в профила на Кери в Twitter бяха публикувани снимки как двамата се разхождат в парка на американското посолство във френската столица с коментар: "Малко разбирателства, малко неразбирателства, малко свеж въздух".

Междувременно предстои среща на Владимир Путин с украинския му колега Петро Порошенко, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай