Руски флаг над Крим

Въоръжени с картечници окупираха местната власт, Кремъл ще брани безкомпромисно сънародници

Руски флаг над Крим | StandartNews.com

Киев. Ситуацията в Крим започна да излиза извън контрол. Въоръжени мъже превзеха сградите на регионалния парламент и на правителството в столицата на полуострова Симферопол и издигнаха руския флаг. Местни източници твърдят, че сградите са завзети от представители на "самоотбраната на рускоезичното население на Крим". Според други информации въоръжените са от разформированото онзи ден спецподразделение на украинското вътрешно министерство "Беркут".

Пред входа на парламента е изградена барикада от дървени скари, кофи за боклук и други подръчни предмети. Силите на реда са разположени в непосредствена близост до Министерския съвет, а униформени служители блокират достъпа на граждани до сградата.

В същото време отново се провеждат две паралелни демонстрации - в подкрепа и срещу новата власт в Киев. По приблизителни оценки на площада в Симферопол има около 10 000 души. Полицията е организирала коридор между протестиращите. Хората са спокойни и държат в ръцете си знамената на Русия и Крим, както и транспаранти с надписи като "Крим е за мир" и "Крим е за референдум". Те скандират "Русия! Русия!, посочва ИТАР-ТАСС и допълва, че събралите се говорят за това, че възнамеряват да отстояват свободата и "независимостта на Крим от Украйна".

В града цари паника - затварят се магазини, хората спешно напускат работните си места, родителите прибират децата си от училищата и детските градини, съобщава "Обозреватель". Целият център е отцепен, в града практически не работи общественият транспорт. Хората по улиците са много малко и бързат спешно да приключат с важните си работи, да се върнат по-скоро по домовете си и да не попаднат под възможен обстрел, добавя медията.

По последни данни броят на ранените при протестите в Крим за последните два дни е 35 души. Двама са загинали, вероятно смазани от тълпата по време на сблъсъците, съобщи местното министерство на здравеопазването, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на ведомството шестима от ранените са хоспитализирани.

В същото време кримският парламент обяви референдум, който да реши бъдещето на автономната област в рамките на Украйна. Крим е разделен на две, след като властта в Киев бе сменена. Националното допитване ще бъде за "подобряване статута на самостоятелност и разширяване на правомощията".

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов издаде заповед на силовите структури да предприемат всички необходими мерки за защита на гражданите и предупреди руските военноморски сили в Крим да не излизат от базата си в Севастопол, в противен случай действията им щели да се бъдат сметнати като военна агресия. Той също така призова да бъдат наказани "престъпниците във военни униформи", завзели сградите в Симферопол.

Москва пък обяви, че ще защитава правата на своите сънародници по "силен и безкомпромисен начин и ще реагира, когато те са нарушени". Според руското външно министерство в Украйна се извършват мащабни нарушения на човешките права, които са причина за безпокойство.

Временният шарже-д'афер на Русия в Украйна Андрей Воробиев пък бил привикан в МВнР на страната. Там му била връчена нота за неотложно провеждане на двустранни консултации, съобщиха от ведомството, цитирано от ИТАР-ТАСС. Била му връчена и нота с молбата Русия да се въздържа от придвижване извън дислокациите на военните подразделения на Черноморския флот, временно разположени на територията на Украйна. От МВнР отбелязват, като страна-гарант съгласно Меморандума от Будапеща от 5 декември 1994 г., Русия е поела ангажимент да уважава независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

Изтребители облитат границата

Руски изтребители от Западния военен окръг носят бойно дежурство, охранявайки в засилен режим въздушното пространство в разпоредената в сряда проверка на бойната готовност на войските, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС. Изтребителите постоянно патрулират във въздушното пространство в граничните райони. Летците тренират дозареждане с гориво във въздуха от самолети цистерни Ил-78. Бомбардировачи от Западния военен окръг изпълняват на авиационни полигони учебно-бойни задачи с цел поразяване на условен противник, а подразделения от радиотехническите войски увеличават радиолокационното поле.

В проверката на бойната готовност на войските в Западния и Централния военен окръг на Русия участват близо 150 хиляди военнослужещи от различни видове въоръжени сили и родове войски, около 90 самолета, над 120 хеликоптера, 880 танка, повече от 1200 единици военна техника и близо 80 кораба, посочва министерството.

Генералният секретар на НАТО изрази тревога от събитията в украинската автономна република Крим и призова Русия да не предприема нищо, което би засилило напрежението или би създало недоразумения, предаде Ройтерс. Расмусен изразява тази позиция в "Туитър", добавя Ройтерс.

Яценюк официално премиер, с правителство "камикадзе"

Новият премиер на Украйна Арсений Яценюк нарече временното правителство "камикадзе" заради непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Минути след като бе одобрен за поста, той заяви, че страната е на ръба на катастрофата и обвини президента Виктор Янукович, че е откраднал от държавата десетки милиарди долари.
"Напълно ясно е, че хората искат промени, но основната задача на новото правителство ще бъде да стабилизира ситуацията. Това трябва да стане чрез изключително непопулярни стъпки, тъй като предишният президент и правителството бяха толкова корумпирани, че страната е в плачевно състояние. Ние сме на ръба на катастрофата и това ще бъде правителство на политически самоубийци", заяви Яценюк часове преди парламентът да гласува подкрепа за него.

След като правителството бе одобрено от парламента, Яценюк предупреди, че не може да обещае, че ситуацията в страната ще се подобри. Относно "непопулярните мерки" той посочи, че ще са свързани със субсидии и социални плащания.

Яценюк обвини сваления президент Янукович, че е откраднал от хазната 37 милиарда долара, предоставени на Украйна под формата на кредити. Той посочи, че за последните 3 години общо 70 милиарда долара от държавните сметки са били изпратени към офшорни сметки и в момента хазната е празна.

Междувременно 250 депутати от Върховната Рада създадоха нова парламентарна коалиция.
Председателят на парламента Александър Турчинов обяви, че е била сформирана и регистрирана коалицията "Европейски избор". Алиансът е съставен от партиите "Баткивщина", "Удар", "Свобода", групите "Икономическо развитие", "Суверенна европейска Украйна" и независими депутати.

Янукович се обади от Москва

Продължава да се смята за легитимен президент, бил в санаториум на Путин

Сваленият украински президент Виктор Янукович се обади за пръв път от миналата събота насам, когато избяга от Киев. Той заяви, че все още се смята за легитимен президент на страната и поиска защита от Русия. Въпреки че той самият не уточнява къде се намира, според руски медии е в Русия.

Руските медии разпространиха съобщение, изпратено от самия Янукович.

"Аз - Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна, продължавам да смятам себе си за законен държавен глава на украинската държава, избран въз основа на свободното волеизявление на украинските граждани", казва Янукович. "Принуден съм да помоля властите в Русия да обезпечат личната ми сигурност от екстремистите", казва още той.

"В момента става очевидно, че народът в югоизточната част на Украйна и в Крим не възприема безвластието и фактическото беззаконие в страната, когато ръководителите на министерства се избират от тълпата на площада. Аз, като действащ президент, не съм позволявал на въоръжените сили на Украйна да се намесват в протичащите вътрешнополитически събития. Нареждам това и сега", заявява Янукович.

"Интерфакс" съобщи вчера, че Янукович се намира на територията на Русия, като цитира представител на властите в Москва. "Във връзка с молбата на президента Янукович за гарантиране на неговата сигурност, съобщавам, че искането бе изпълнено на територията на Руската федерация", посочва източникът, който остава неназован.

Според изданието РосБизнесКонсалтинг Янукович е пристигнал в Москва през нощта срещу вторник и е бил видян в хотел "Радисън роял", бившия "Украина". В момента сваленият президент на Украйна се намирал в Барвиха край Москва, където е разположен санаториум на руската президентска администрация.

Инвестиции за $5 млрд. на полуострова

Руското правителство е подготвило инвестиционна програма за 5 милиарда долара за руските компании в Крим, съобщи руският в. "Комерсант", цитиран от АФП. Този план е бил подготвен след приемането през декември на финансова спасителна програма за Украйна от Русия, предвиждаща да се укрепи икономическото сътрудничество между двете страни. Министерството на икономиката обаче официално се обърнало тази седмица към Търговско-промишлената камара на Русия, за да обедини заинтересованите компании и окончателният вариант на проекта предвижда вече отделен раздел за Крим. "Крим по традиция е привлекателен район за руските инвестиции", обясни пред "Комерсант" високопоставен чиновник. Програмата предвижда 1,2 милиарда долара за мост или тунел през Керченския пролив между Крим и Русия, 1,4 милиарда долара за възстановяването на път през Крим и 1,8 милиарда долара за пристанищата в района.

Домакините ще участват в преговорите с МВФ

Русия ще участва в разговорите на Международния валутен фонд зааотпускането на спасителен заемаза Украйна, предаде "РИА Новости".

Информацията бе потвърдена от ръководителя на Отдела за международни връзки към Министерство на финансите на страната Адрей Бокарев, който обяви, че Москва няма да стои настрана от процеса. "Всичко, което мога да кажа, е, че ще вземем участие в разговорите. Изобщо не сме си и мислели да стоим настрана", заяви Бокарев, цитиран от агенцията.
Украйна се нуждае спешно от 35 милиарда долара.

Няма решение без участие на всички

В процеса на разрешаване на ситуацията в Украйна трябва да бъде включена и Русия. Това заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. "Решението трябва да се търси с участието както на Русия, така и на НАТО", посочи тя преди заседание на военните министри на страните от НАТО. "Най-важно е да не се допусне разпадането на Украйна, като в същото време напълно се съблюдават правата на националните и религиозните малцинства", добави Фон дер Лайен.

Рен ще координира помощите

Еврокомисарят по финансовите и валутните въпроси Оли Рен е назначен за координатор за взаимодействието на ЕС с международни институции и по-специално с МВФ, както и със страни, които не са членки на ЕС, при оказването на финансова помощ на Украйна. Решението бе взето на заседание на ЕК, свикано по инициатива на шефката на европейската дипломация Катрин Ащън, за да се обсъди помощта за Украйна. Ащън заяви, че ЕС трябва да оказва както икономическа, така и политическа подкрепа на Украйна. Поради това на 3 март тя отново заминава за Киев, за да се срещне с представителите на новата власт.

Кери: Нашите отношения не са "Роки 4"

САЩ не търсят конфронтация с Русия след политическите промени в Украйна, заяви американският държавен секретар Джон Кери. "Надяваме се, че Русия няма да гледа на това като на някакъв вид продължение на Студената война", каза Кери пред Ен Би Си. "Ние не гледаме на нещата по този начин. Това не е "Роки 4", добави той. Кери направи коментара часове след като Москва обяви внезапна проверка на бойната готовност на войските си по украинската граница в момент на голямо напрежение между етническите руснаци и проукраинските настроени жители на Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай