Руски самолет се разби на границата с Украйна. Кои са пътниците

Какво каза областният управител

Руски самолет се разби на границата с Украйна. Кои са пътниците | StandartNews.com

Руски военнотранспортен самолет Ил-76 се е разбил в южната част на Белгородска област, граничеща с Украйна. По данни на руското министерство на отбраната са загинали най-малко 65 украински военнопленници.

Агенция РИА Новости съобщи, че на борда са се намирали още девет души, включително шестима от екипажа. Нито една от подробностите за намиращите се на борда не може да бъде потвърдена независимо, пише Би Би Си.

Генералният щаб на Украйна, цитиран от уебсайта "Украинска правда", заяви, че самолетът е превозвал ракети за руските системи за противовъздушна отбрана С-300. Не се споменава нищо за военнопленници.

Някои украински медии първоначално предположиха, че Ил-76 може да е свален от украинските сили, но по-късно тези съобщения бяха заличени.

Областният управител на Белгород Вячеслав Гладков заяви, че е информиран за "инцидент", но не даде повече подробности.

Видеоклип, споделен в социалните медии, показва как около 11 ч. местно време самолет пада, последван от експлозия край село Яблоново, на 70 км североизточно от Белгород.

Според РИА Новости украинските затворници са били „транспортирани до Белгородска област за размяна“, въпреки че това не може да бъде потвърдено.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е информиран за катастрофата, но отказа да навлезе в подробности.

Ил-76 е военнотранспортен самолет, предназначен за превоз на войски, товари, военно оборудване и оръжия по въздуха. Обикновено екипажът му се състои от петима души и може да превозва до 90 пътници, пише Ройтерс.

Белгородската област, която граничи с Украйна, е обект на чести нападения от страна на Украйна през последните месеци, включително на ракетен удар през декември, при който загинаха 25 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Pietronelo
преди 3 месеца

Super

Откажи