Русия прие закон срещу офшорните данъчни убежища

Русия прие закон срещу офшорните данъчни убежища | StandartNews.com

Руското правителство одобри нов данък закон за ограничаване на руските компании и физически лица, които използват офшорни данъчни убежища, предаде Ройтерс.

Законът е част от поредица от мерки, инициирани от президента Владимир Путин, и колективно известни като "де-офшоризация", които са насочени към привличането на руския бизнес и пари в Русия от чужди юрисдикции.

Законът ще действа върху регистрирани в чужбина корпоративни структури, които не са данъчни резиденти в Русия, както и онези от тях, създадени според съответното законодателство на друга държава, но без регистрирането на юридическо лице.

С текста се въвежда и понятието "контролиращо лице" на чуждестранна бизнес организация. Под тези термин ще се разбира физическо или юридическо лице с дял от над 25% в структурата, като за физическите лица се има предвид и частта, притежавана от съпруги/съпрузи и непълнолетните им деца. За юридическите лица ще се разбира контрол на над 10%, но при условие че участието в структурата на всички регистрирани по данъчното законодателство на Русия надхвърля 50%. Законът обаче няма да действа за притежавани и контролирани от руснаци компании в страни, където данъкът върху печалбата надхвърля 75%.

На парламента се препоръчва обаче "в името на конкурентоспособността на руските компании зад граница" допълнително да се обмисли увеличаването на дела на участие на лицата в чуждестранна организация, позволяващ те да бъдат признати за "контролиращи".

Целта на начинанието е да се попречи използването на територии и държави с ниски данъци за печелене на "необосновани данъчни изгоди", както и да се облагат неразпределени печалби на контролираните чуждестранни компании. Предложеният механизъм действа, ако такива компании не разпределят печалбите си в полза на руските си дружества, които ги контролират, се казва в съобщение на сайта на правителството.

Законопроектът въвежда и понятието "данъчна регистрация на организацията", като за данъчни резиденти на Русия вече ще се признават не само тези, които са регистрирани по руските закони, но и такива, които фактически се управляват от територията на Русия.

На чуждестранните бизнес структури се предоставя и право при определени условия самостоятелно да се признаят за данъчни резиденти на Русия и така да не попадат в категорията "контролирана чуждестранна компания".

Окончателният вариант, който е бил внесен в Държавната дума на 22 октомври, е дело на депутати, а не на правителството, както се очакваше. Едва след това документът е бил доработван на съвещание при президента Владимир Путин, заяви пред РБК представител на Министерството на икономиката. В крайна сметка за дебати и одобрение влиза текст с допълнения и от Министерството на финансите.

Първото четене е насрочено за 11 ноември, окончателното му приемане след 3 гласувания може да е факт на 19 ноември и законът да бъде публикуван на 1 декември, казва източник от Думата.

Правителството внесе в парламента и проект на закон за данъчни ваканции за бизнеса. С предложената поправка в данъчния кодекс може да действа освобождаване за срок до 2 години на индивидуални предприемачи, които до момента се заминават неофициално с бизнес, без да наемат служители. Обяснението е, че мярката засяга предимно производствената, научната и обществената сфера.

"Времената са сложни, съкращава се промишленото производство, намаляват инвестициите, поради което и данъчната политика трябва адекватно да реагира на реалностите", каза през май министърът на финансите Антон Силуанов. Основният акцент при облагането трябва да бъде върху стимулиращата част на данъчната политика."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай