Сряда,

Русия влиза в капана на турските военни интереси

От: Рачо Рачев -
Русия влиза в капана на турските военни интереси
A
A
A

Турция изпрати войски в зоната на конфликта за Нагорни Карабах, а междувременно продължава да укрепва геополитическите си позиции в постсъветското пространство и в Азовско-Черноморския регион. Същевременно Анкара трупа военни сили в Северна Сирия и в Либия. Там има интереси и Москва, което създава перспективи за конфликт между страните. Потенциалният противник на Русия засилва позициите си, но руската страна засега не реагира и не се знае с каква стратегия ще прокарва своите интереси. Турция се опитва за момента да й натрапи нови, неизгодни за Русия, условия на военно и геополитическо взаимодействие, коментира в своя статия в. "Независимая газета".

При работно посещение в Киев миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу и министърът на отбраната Хулуси Акар проведоха с украинските си колеги консултации за отбранителната политика и сигурността. В експертните среди нарекоха тези контакти стратегически. Това бе потвърдено донякъде от Хулуси Акар, който направи в петък равносметка и посочи: преговорите бяха успешни и "Турция подкрепя на всички платформи Украйна по интеграционния й път към евроатлантическите институции".

"Украйна е много важна страна за мира и стабилността в Черноморския регион. Тя е важен наш съсед. Ние вземаме всички мерки за избягване на каквито и да било провокации. Осъществяваме цялата си дейност, засягаща Черноморския регион, според Конвенцията от Монтрьо. Това е важно не само за Украйна и Турция, а и за всички черноморски страни", каза Акар. Ще припомним, че Конвенцията от Монтрьо регламентира корабоплаването в Босфора, Дарданелите и Мраморно море, като укрепва суверенитета на Турция над проливите.

Подчертано бе и специалното внимание на Турция към Крим. Украински медии съобщиха, че на среща с държавния глава Володимир Зеленски турските представители са потвърдили нагласата на Анкара активно да участва и занапред "в защитата на правата на кримско-татарския народ" в Крим, "да съдейства за настаняване на вътрешно разселените лица, освобождаване на украинските граждани, държани незаконно на временно окупираните територии и в Русия".

Тези съобщения идваха на фона на други новини: преди срещата с турския си колега украинският министър на отбраната Андрий Таран изненадващо разказа пред "поканените турски журналисти, че Москва се кани да разположи в Крим ядрени оръжия". Което уж криело сериозен риск, представлявайки силна заплаха "за икономиката на Украйна, Турция и за цяла Европа". Москва вече неведнъж е опровергавала информации, че планира да строи на полуострова складове за ядрени боеприпаси. Но в диалога си с Анкара Киев изглежда е сметнал темата за печеливша. Още повече, че според експерти и медии в днешната ситуация Анкара има основания да натисне Москва, за да подкрепи не само собствените си интереси, но също така интересите на партньорите си от НАТО и ОНД.

Представители на някои медии и експерти изтъкват, че огласената в Киев информация за предвидено разполагане на ядрени оръжия на полуострова и съобщенията за милитаризация на Крим може да се разглеждат като подготовка на почвата, за да се обоснове усилването на Турция в Черноморската зона, или за да се използват неупотребявани още лостове за натиск върху Руската федерация - например чрез блокиране на проливите под предлог на военна заплаха, идеща уж откъм Русия. А ще припомним, че руски кораби минават през Босфора и Дарданелите от Черно море в Средиземно, за да участват в операциите на Русия в Сирия.

Предвид отправяните днес от Кремъл към Турция помирителни изявления тези прогнози може да не изглеждат актуални. Медии обаче информират, че протурските формирования в Северна Сирия са започнали в края на миналата седмица настъпление в посока към държания от кюрдите град Айн Иса. Подпомагана от кюрдски части, руската групировка там спешно е формирала няколко пункта за наблюдение и свой щаб в града. Както личи от видеоклипове в социалните мрежи, бойците под турски контрол може би обстрелват не само кюрдски, но и руски позиции. Щом превземат този град, войските на Ердоган лесно ще поемат контрола над важна отсечка от магистрала М-4, свързваща Дамаск с Камишли - съответно и да изтласкат кюрдите от важния район, където са живели векове и където ги подкрепят донякъде не само ръководството на Сирия и Русия, но също така САЩ и Израел.

Ердоган решава териториалните проблеми в своя полза. Блокадата на проливите Босфор и Дарданели сериозно ще облекчи живота на протурските бойци в Сирия, свързани с Анкара. Щом бъде неутрализирана Русия, чиито военни кораби няма да могат да плават през проливите, северните сирийски територии за дълго време, ако не и завинаги, ще останат под контрола на Турция.

Според военния експерт о. з. ген.-лейтенант Юрий Неткачев Ердоган и занапред ще използва военни и невоенни средства, за да изтласква Русия от зоната на геополитически интереси на Турция. "Турският режим не действа в отношенията си с Русия толкова открито, както се държи сега Москва с Анкара - заяви той пред "Независимая газета". - Какво обаче ще прави в отговор Русия и дали ще прави нещо, това си остава загадка."


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички