Путин и Ердоган се хващат за кобурите заради Сирия

Кремъл предупреди Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона на Идлиб

Путин и Ердоган се хващат за кобурите заради Сирия | StandartNews.com

Руските власти днес предупредиха Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона на Идлиб, заплашен от турския президент с "предстояща" офанзива, предаде Франс прес.

"Ако става дума за операция спрямо легитимните власти и въоръжените сили на Сирия, това естествено е най-лошият вариант за развитие на събитията", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Нека да не вземаме за предпоставка най-лошите сценарии", добави той, запитан от журналисти как ще реагира Русия, ако Реджеп Ердоган започне военна операция в Сирия. За сметка на това турска операция срещу терористични групировки в провинция Идлиб ще е в рамките на споразумението от Сочи, уточни Песков и добави, че контактите с Анкара продължават.

Споразумението от Сочи беше сключено през октомври между Русия и Турция. То предвиждаше прекратяване на бойните действия в Идлиб, но беше многократно нарушено и в крайна сметка прилагането му се провали, отбелязва АФП.

Предупреждението на Москва идва, след като по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова сирийския режим да се изтегли до края на месеца от някои позиции в Идлиб, където през последните седмици имаше сблъсъци между военни части на Турция и Сирия.

"Това е последното ни предупреждение. Може някоя нощ да се появим изневиделица. По-ясно казано, предстои операция в Идлиб", заяви Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай