Рияд строи Икономически град

Рияд строи Икономически град | StandartNews.com

Саудитска Арабия също има планове за построяване на нови градове. Частен път води към един от четирите проекта за развитие на икономически изостаналите региони в Саудитска Арабия на покойния вече крал Абдула. Икономическият град, както е наричан, е един от най-амбициозните планове на монарха и е най-големият по площ от четирите. Смята се, че крал Абдула бин Абдул Азис е възлагал големи надежди за бъдещето на кралството си именно върху този проект.

С обща площ от 173 кв.км, градът е разположен по крайбрежието на Червено море, на около 100 км от град Джеда, който е търговският център на кралството. С площта, която ще заема при завършването си, градът ще е по-голям Вашингтон. Той се намира на час и половина път от свещения мюсюлмански град Мека и на три часа от Медина. Общата стойност за построяването на града е 100 млрд. долара, като компанията, която създава проекта за него, е известната "Емаар Пропъртис", същата, която прави идеята за новата столица на Египет. Построяването на града е част от амбициозната програма "10х10", която цели да постави Саудитска Арабия сред 10-те топ дестинации за инвестиции до 2010 г.

Заради близостта си със свещените градове Мека и Медина между тях и новия икономически център ще бъде пуснат и високоскоростен влак. Той ще превозва и поклонниците, които се стичат всяка година в кралството, тъй като те често пътуват от мястото, където Пророкът Мохамед е роден, до мястото, където е погребан. Спирката в Икономическия град ще се казва "Ал Харамайн" и се очаква да бъде завършена до края на тази година. Тя е проектирана от британския архитект Норман Фостър, който е създател на известния лондонски небостъргач "Краставицата" и купола на Райхстага.

Любопитен факт около плана за бъдещето на града е, че поради голямото замърсяване в близкия град Джеда, на жителите в икономическия център ще бъдат предоставени електрически автомобили, които могат да бъдат използвани в рамките на града напълно безплатно.

До момента обаче е разработена само 15% от площта на т.нар. "Икономически град на знанието". Индустриалните имоти, жилищните квартали и обществените сгради все още са в процес на изграждане. Очаква се градът да бъде окончателно завършен през 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай