Решителна стъпка за Шенген. ЕНП прие съдбовен документ за България

Това се случи на конгреса в Букурещ

Решителна стъпка за Шенген. ЕНП прие съдбовен документ за България | StandartNews.com

Европейската народна партия прие с пълно единодушие, без нито един глас против, манифест с политически приоритети за периода 2024-2029 г., който призовава за възможно най-скорошно присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това се случи на конгреса на ЕНП в Букурещ. Австрийската делегация на управляващата Народна партия се отказа да гласува против него, въпреки че по-рано през деня даде подобна заявка. 

“Имаме нужда от пълното приемане на България и Румъния в Шенген и премахване не само на контрола по въздух и море, но и по суша възможно най-скоро. Трябва да поправим Шенгенското пространство, което в момента не функционира, чрез допълнително укрепване и защита на външните граница на ЕС и чрез предотвратяване на нелегалната миграция към Европа”, се отбелязва в документа, наброяващ 23 страници. 

В него са поставени и други акценти, свързани с външната политика, сред които Украйна, пише БТА.

“Европа ще застане обединена с Украйна срещу Путин. Украйна трябва да спечели войната. Това изисква сигурност по отношение на дългосрочното финансиране на Украйна за нейното икономическо и социално възстановяване, модернизация и реконструкция. ЕС трябва да продължи и да увеличи своята подкрепа. Войната в Украйна е пряко свързана с европейската сигурност. Украйна трябва да стане член на ЕС и НАТО веднага щом изпълни всички критерии. ЕС трябва да е готов за разширяване”, е отбелязано в манифеста. 

В документа е предвидено утрояване на служителите на Фронтекс от 10 хил. на 30 хил. и по-голям бюджет за закупуване на модерно оборудване.

“Европейските държави членки, а не трафикантите, трябва да решават кой да влезе в Европа. Въпреки пълния отказ на крайната десница да се ангажира конструктивно с намаляване на миграцията и нежеланието на левицата да намали нелегалната миграция, нашите приоритети са ясни. Трябва да осигурим по-здрави външни граници с по-добри и по-строги проверки”, се посочва в манифеста. 

В него се обръща внимание и на икономическите предизвикателства. "Делът на Европа в световния БВП е намалял от 20 на 15 процента, докато този в Китай се е повишил от 7 на 19 на сто през последния половин век. В допълнение, от топ 50 глобални фирми само 6 са европейски, докато 20 са от САЩ и 13 от Китай. Трябва да направим нашата икономика готова за нови предизвикателства”, е едно от заключенията в документа. 

Конгресът на ЕНП в Букурещ продължава и утре (7 март), когато се очаква най-голямото европейско политическо семейство да номинира водещия си кандидат в листата за предстоящите европейски избори през юни - настоящия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
София
преди 1 месец

Шенген ли елате Утре

Откажи
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи