Рекорден срив на китайските борси

Рекорден срив на китайските борси | StandartNews.com

Китайските акции претърпяват рекорден срив, което доведе до загуба на капитализацията на обща стойност 3,5 трлн. юана (572,21 млрд. долара) в последния месец, съобщава "Росбалт", позовавайки се на публикация на The Wall Street Journal.

"Никога не съм виждал такова падане преди. Мисля, че никой не е виждал такава загуба на ликвидност", посочва анализаторът на Northeast Securities Ду Чанчун.

От началото на юни капитализацията на китайския фондов пазар се е свила с повече от 30%. Само в сряда акциите на най-големите компании, които търгуват на борсата в Шанхай, изгубиха 6% от стойността си.

Причината за спада на капитализацията са мерките, взети от китайските власти срещу спекулативната търговия с китайски акции, взети в последните няколко месеца. Неочаквано силният ефект от тези мерки доведе до срив на борсовата търговия в азиатската държава.

Заради срива в Китай бе въведа временна забрана за държавните компании да продават акции на борсите си в страната до приключване създалата се в момента нестабилност на фондовите пазари.

Прекратена е търговията с над 1200 акции на китайските фондови борси, след като стотици компании поискаха търговията да бъде спряна на фона на падащите цени, съобщават „Блумбърг" и СиЕнЕн.

Последната мярка означава, че 43% от компаниите на борсите в Шанхай и Шънджън вече не се търгуват, представляващи 1/3 от капитализацията на пазара.

Според държавната медия на Китай най-малко 1 430 от 2 776 компании, които се търгуват в Китай, решиха да изтеглят своите акции, след като пазарите продължават да са нестабилни.

Новата интервенция беше предприета, след като Shanghai stock index се срина с 6,79% при отваряне на азиатските пазари тази сутрин, въпреки действията на правителството да закрепи волатилния пазар, обявиха трейдъри.

Shanghai stock index се свлече с 259,72 пункта до 3,467.40. Shenzhen Composite Index отчете спад от 4,07% или 78,61 пункта до 1,854.22.

Хонконгските пазари също отчетоха спад от 4,74% при отварянето си.

Реакцията на правителството в Пекин не закъсня. В сряда Китайският регулатор на ценните книжа забрани на основни акционери, висши мениджъри и директори да продават дялове в публични дружества в продължение на шест месеца. Органът също така блокира първичните публични предлагания, ограничи късите продажби върху борсовите индекси и насърчи финансовите фирми да купуват акции. До момента 1 331 компании блокираха търговията с техните акции.

Също в сряда китайският премиер Ли Къцян се завърна в страната след едноседмично посещение в Европа, което обаче видимо не е преминало спокойно според очакванията му.

"Ли беше много ядосан, когато се върна от Европа, и затова, че изведнъж трябваше да се справи с огромен проблем у дома", заяви пред Financial Times анонимен източник.

Завръщането на Ли бе катализаторът за серията от спешни мерки, предприети от китайските брокери, фонд мениджъри и публични компании, в безпрецедентен опит да окажат подкрепа на пазарите. Китайската асоциация на инвестиционните посредници формира стабилизационен фонд за 120 млрд. юана (19 млрд. долара) в опит да върне Shanghai Composite отново на 4 500 пункта. Измерителят затвори сесията в сряда при 3 506 пункта.

Същевременно в изявление Китайската централна банка обяви готовността си да намали още лихвите и задължителните резерви за банките – ход, който ще бъде петият подобен от ноември миналата година насам. Преди това институцията не бе коригирала ставки близо две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай