Разкритията на Сноудън спечелиха "Пулицър"

Разкритията на Сноудън спечелиха "Пулицър" | StandartNews.com

Репортажите на вестниците Guardian и Washington Post, базирани на разкритията на Едуард Сноудън за електронния шпионаж на САЩ, бяха отличени с наградата "Пулицър" за обществена служба. В съобщението на фондацията, връчваща наградите, се казва, че се отличават агресивната репортерска работа, предизвикала дебат за отношенията между управляващите и обществото по въпросите на сигурността и личното пространство, както и за това че са помогнали да се представи по-широката рамка на това що е национална сигурност.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън изнесе огромни масиви с данни, разкриващи мащабно подслушване на политици и граждани. Дейността му предизвика серия от международни скандали и вълна от недоволство сред американските и европейските граждани. 

"Пулицър" е една от най-престижните награди в областта на литературата, журналистиката, музиката и театъра.

В категорията "Горещи новини" "Бостън глоуб" е отличен за отразяването на драматичните дни след атентата на Бостънския маратон и преследването на извършителите му. Братята Църнаеви окървавиха спортното събитие точно преди една година. Комисията на наградите подчертава умението в използването на фотографии и широк набор от дигитални средства за улавяне на максимално пълната картина на случващото се.

Наградата за журналистическо разследване се връчва не на медиа, а на неправителствена организация - вашингтонския Center for Public Integrity и конкретно Крис Хамби. Той разкрива как адвокати и лекари мамят системата за здравеопазване и здравно застраховане, за да не осигуряват полагащите им се грижи на страдащи от професионално заболяване миньори. Разследването му е предизвикало приемането на нормативни поправки и запушване на вратичките в закона.

Тайлър Хикс от "Ню Йорк таймс" е награден с "Пулицър" за фоторепотреската си работа, документирала завземането от терористи на мола "Уестгейт" в Кения. Другите финалисти в категория "Фоторепортери" бяха Джон Длъмацки и Дейвид Раян от "Бостън глоуб" за бостънския атентат, както и Горан Томашевич от "Ройтерс" за героичната си работа на фронтовата линия в Сирия.

В останалите категории на "Пулицър" литературни награди получиха:

Художествена литература - "The Goldfinch" от Дона Тарт

Драма - "The Flick" от Ани Бейкър

История - "The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832" от Алън Тейлър

Биография - "Margaret Fuller: A New American Life" от Меган Маршъл

Поезия - "3 Sections" от Виджай Сешадри

Документалистика - "Toms River: A Story of Science and Salvation" от Дан Фейгин

Музика - "Become Ocean" на Джон Лутър Адамс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай