Разбраха се. Путин помири Армения и Азербайджан

Примирието влиза в сила в 12 ч. на 10 октомври 2020

Разбраха се. Путин помири Армения и Азербайджан | StandartNews.com

Примирие в Нагорни Карабах. Армения и Азербайджан се разбраха да спрат огъня, съобщи съобщи руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости. Преговорите в Москва между двете страни, които се проведоха по настояване на руския президент Владимир Путин, продължиха повече от 10 часа.

Примирието ще влезе в сила в 12 часа на обед на 10 октомври, а параметрите му ще бъдат съгласувани допълнително.

„В отговор на призива на президента на Руската федерация Владимир Путин и в съответствие със споразуменията на президента на Руската федерация Владимир Путин, президента на Република Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Република Армения Никола Пашинян, страните се договориха да спрат огъня”, съобщи Лавров. И уточни, че споразумението предвижда да се създадат хуманитарни коридори за размяна на военнопленници и други задържани лица, както и на телата на загиналите в конфликта, които не са погребани.

"Главното се е случило - порочният кръг на взаимното насилие е прекъснат. Има шанс - ако не за мир, то за примирие. По-добре по този начин, отколкото нищо”, коментира председателят на Съвета на руската федерация по международните въпроси Константин Косачев във Facebook. Той добави, че Путин "показа политическата си воля в пълна степен", а външният министър Сергей Лавров я изпълни. Косачев изрази благодарност към Баку и Ереван за срещата в Москва.

Конфликтът в Нагорни Карабах избухна на 27 септември, когато Армения наруши международното право и започна въздушен обстрел над азербайджанската територия. Баку отвърна на удара и последваха ожесточени боеве с жертви и от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай