Путин: Огънят спира на 15 февруари

Путин: Огънят спира на 15 февруари | StandartNews.com

Сепаратистите подписаха споразумението

Минск. Участниците в "Нормандската четворка" са се договорили за прекратяване на бойните действия от полунощ на 15 февруари, обяви руският президент Владимир Путин пред журналисти 16 часа след началото на преговорите в столицата на Беларус. 

"Въпреки всички трудности в преговорния процес, успяхме да се договорим по най-важния въпрос", заяви Путин. В първия ден след изтеглянето на тежкото въоръжение страните по конфликта в Украйна трябва да започнат диалог относно детайлите по провеждането на местни избори в съответствие с украинското законодателство, добави той. 

Владимир Путин обяви, че са подписани два документа

Лидерите на самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донбас в крайна сметка подписаха предложеното споразумение за регулиране на ситуацията, предаде ТАСС.

Новите мински договорености предвиждат освобождаване и размяна на заложници и незаконно задържани на принципа "всеки на всеки". 

До края на 2015 г. в Украйна трябва да влезе в сила нова конституция, в която да бъде обозначена децентрализация и приемане на постоянно законодателство за особен статус на отделни райони в Донецка и Луганска област. 

От Украйна трябва да бъдат изведени всички чуждестранни въоръжени формирования и наемници под наблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). 

Комплексът от мерки по въвеждането на минските договорености превижда възстановяване на социално-икономическите връзки на Киев с Донецка и Луганска област, включително изплащане на пенсиите и другите социални плащания, както и внасяне на данъци в рамките на украинското право, предаде ТАСС. 

Ще бъде обезпечен също така безопасният достъп, доставки, съхранение и разпределение на хуманитарни помощи за нуждаещите се въз основа на международния механизъм. 

Декларация на лидерите гласи, че Германия и Франция ще помогнат за възстановяването на банковата система в засегнатите от конфликта райони на Украйна. "Нормандската четворка" подкрепя продължаването на преговорите между ЕС, украйна и Русия по въпросите на енергетиката. 

Оланд: Сериозна надежда за регулиране на ситуацията

Френският президент Франсоа Оланд потвърди пред журналистите, че е постигната договореност за прекратяване на огъня и политическо решение на конфликта. По думите му новите мински договорености дават сериозна надежда за регулиране на ситуацията в Украйна. 

Лукашенко: Най-важното е договореностите да се спазят

Президентът на Беларус и домакин на преговорите Александър Лукашенко смята, че важното е да се осъществят договореностите, постигнати на заседанието на "Нормандската четворка". 

"В историята са се съставяли много документи, сега главното е да спазим тези документи", заяви Лукашенко пред журналистите. По думите му, това е по-трудно от подписването.

Очаквайте подробности!


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай