Путин проговори за мира в Украйна, каза кога ще го има

Руският президент даде някои редки подробности за това, което нарича "специална военна операция"

Путин проговори за мира в Украйна, каза кога ще го има | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма да има мир в Украйна, докато Кремъл не постигне целите си, които остават непроменени след близо две години сражения, довели до покачване на напрежението между Москва и Запада, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в края на годината, която му дава възможност да затвърди хватката си върху властта, Путин даде някои редки подробности за това, което Москва нарича своя "специална военна операция".

Той отхвърли нуждата от втора вълна на мобилизация на резервисти, които да се бият в Украйна - ход, който би бил крайно непопулярен. Той заяви, че там има около 617 000 руски войници, включително около 244 000, които са призовани да се бият заедно с професионалните военни сили.

"Мир ще има, когато постигнем целите си", каза Путин, повтаряйки често изразявана позиция на Кремъл.

Путин, който е на власт от близо 24 години и миналата седмица обяви, че ще се кандидатира за преизбиране, беше посрещнат с аплодисменти при пристигането си в залата в центъра на Москва. Миналата година той не проведе традиционната си пресконференция, след като военните му не успяха да превземат Киев и след като украинската армия си върна териториите в източната и южната част на страната.

Но на фона на това, че украинският президент Володимир Зеленски е принуден да моли за повече американска помощ, след като контраофанзивата [украинската] е в застой и след като се появиха съобщения, че подкрепата на Запада за Киев вече не е монолитна, той реши да се изправи отново пред медиите - въпреки че изявата е силно режисирана и е по-скоро спектакъл, отколкото форма на обществен контрол върху властта.

Тази година обикновените граждани имаха възможност да задават въпросите си по телефона заедно с тези на журналистите, и руснаците ги задаваха в продължение на две седмици. Това бе първият път, когато Путин, който силно ограничава общуването си с чуждестранните медии, се изправи пред множество въпроси от западни журналисти от началото на бойните действия в Украйна.

Пресконференцията започна с въпроси за Украйна и извади на преден план опасенията на някои руснаци от нова вълна на мобилизация.

"Няма нужда" от мобилизация сега, каза Путин, защото всеки ден в армията постъпват 1500 души. Към сряда вечерта 486 000 войници са подписали договор с руската армия, каза той.

Казаното от Путин за нова мобилизационна вълна беше посрещнато скептично от някои независими руски медии, които посочиха, че той е обещал да не призовава резервисти за Украйна, а след това е променил курса и е наредил "частична" мобилизация.

Този ход, който той обяви през септември 2022 г., накара хиляди руснаци да напуснат страната.

Той отново заяви, че целите на Москва в Украйна - "денацификация, демилитаризация и неутрален статут" на Украйна - остават непроменени. Той бе изложил тези свободно дефинирани цели в деня, в който изпрати войски в съседната страна през февруари 2022 г.

Твърдението за "денацификация" се отнася до заявленията на Русия, че украинското правителство е силно повлияно от радикални националистически и неонацистки групи - твърдение, осмивано от Киев и Запада.

Путин също така поиска Украйна да запази неутралитет и да се въздържа от присъединяване към НАТО.

Последната пресконференция на Путин беше през 2021 г. на фона на предупрежденията на САЩ, че Русия се готви да изпрати войски в Украйна. Той отложи годишното си обръщение за състоянието на страната до февруари през тази година.

Оттогава насам, с проточването на конфликта в Украйна, и след като през март Москва задържа американския журналист Евън Гершкович по време на репортерско пътуване в Русия, отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха ново дъно. Малко преди изказването на Путин руски съд постанови, че 32-годишният Гершкович трябва да остане зад решетките поне до 30 януари.

Американският гражданин Мичиган Пол Уилан, директор по корпоративна сигурност в американска компания, също е в затвора в Русия след ареста си през 2018 г. по обвинения, свързани с шпионаж.

Наскоро Русия отхвърли предложение да върне у дома Гершкович и Уилан, които според правителството на САЩ са неправомерно задържани.

"Не отказваме да ги върнем", заяви днес Путин, като добави, че иска да постигне споразумение, но "това не е лесно".

Той отказа да навлезе в подробности за евентуалната размяна, но заяви, че Вашингтон "трябва да чуе" Русия и да направи предложение, което да удовлетворява Москва.

По време на пресконференцията Путин изглеждаше спокоен и отпуснат, въпреки че често прочистваше гърлото си - което той обясни с това климатика. Изявата му е насочена предимно към вътрешната аудитория и е шанс за него да изглежда лично ангажиран с решаването на проблемите на обикновените руснаци и да засили авторитета си преди изборите на 17 март.

По време на въпрос за цената на платените пътища Путин си водеше бележки и създаваше впечатление, че прави сметки в тетрадка.

Той отговори и на въпроси на група деца от анексирания от Русия Крим за течащия покрив и мухъла в спортната им зала и на жена, която се обърна към "моя любим президент", за да се оплаче от рязкото покачване на цената на яйцата.

"Съжалявам и се извинявам за това. Гаф в работата на правителството", отговори Путин, като обясни, че производството на яйца не отговаря на търсенето и обвини правителството, че не е увеличило вноса достатъчно бързо.

Държавните медии съобщиха, че са били изпратени поне 2 милиона въпроса към Путин.

Преди да влязат на мястото, участниците бяха тествани за КОВИД-19 и грип. Путин наложи строга карантина за посетителите при него по време на пандемията от КОВИД-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай