Путин поиска нещо нечувано от лидерите на Г-20

Руският държавен глава иска взаимно признаване на ваксинационните сертификати

Путин поиска нещо нечувано от лидерите на Г-20 | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин, който се включи онлайн в срещата на лидерите на Г-20, призова за взаимно признаване на ваксините и зелените сертификати - чувствителна тема, по която руските власти засега не срещат положителна ответна реакция по света.

Въпреки решенията на Г-20, не всички нуждаещи се страни могат да получат достъп до ваксини и други жизненоважни ресурси. Включително - заради недобросъвестната според мен конкуренция, протекционизма, заради липсата на готовност на много страни, в това число от Г-20, за взаимно признаване на ваксините и сертификатите, каза Путин.

Да бъде възложено на здравните министерства на страните от Г-20 в най-кратки срокове да разработят въпроса за взаимно признаване на ваксинационните сертификати, поиска руският държавен глава.

Броят на хората, които се ваксинират, се е увеличил четири пъти за последните десет дни, отбеляза руският здравен министър Михаил Мурашко. "Погрижете се за себе си, имунизирайте се", призова министърът. Вслушайте се в онези, които се намират в реанимация, допълни Мурашко. Днешните данни сочат, че новозаразените в Русия отново са рекорден брой - над 40 хиляди, 1160 са починали.

Междувременно домакинът на срещата на Г-20 - италианският премиер Марио Драги - призова водещите икономики да направят всичко възможно за ваксиниране на 70% от световното население до средата на следващата година.

Повече от 70% от хората в развитите страни са получили поне една доза ваксина срещу ковид, но този процент пада до около 3% в най-бедните части на света - един от фактите, отчетени на форума на Г-20.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай