Първи думи от Украйна и САЩ за Пригожин

Коментар на Джо Байдън и Михайло Подоляк

Първи думи от Украйна и САЩ за Пригожин | StandartNews.com

"На този етап ние очакваме данни от Съвета за национална сигурност на САЩ", това каза американският президент Джо Байдън по повод на катастрофата в Русия, при която загина лидерът  на руската военна фирма "Вагнер" Евгений Пригожин, предаде Скайнюз.

ВИЖ ОЩЕ: Край! Кремъл обяви съдбата на Пригожин

По думите на  стопанина на Белия дом все още смъртта на бизнесмена, вдигнал бунт срещу военното ръководство в Москва преди два месеца, не е потвърдена официално. Според държавния глава на САЩ е необходимо време данните за евентуалната гибел на Пригожин да бъдат потвърдени или опровергани." Ние очакваме данни от Съвета за национала сигурност", каза той, предаде novini.bg.

Пред британската медия източник от Белия дом каза: Ние много внимателно следим информационния поток. На този етап не можем да кажем дали смъртта на господин Пригожин е неоспорим факт. Ако се окаже така, това не би трябвало да е изненада.

ВИЖ ОЩЕ: Първи подробности за фаталната катастрофа с Пригожин/Смразяващи кадри/

Според близки до "Вагнер" канали в Телеграм данните за смъртта на Пригожин все още не са потвърдени. "Ако информацията за смъртта на Пригожин се потвърди, това ще означава  превземане на Кремъл", пише в един от тях.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че катастрофата на самолета, с който е бил регистриран да лети шефът на "Вагнер" Евгени Пригожин, е сигнал от Кремъл, предаде АФП.

"Очевидно е, че Путин не прощава на никого и той чакаше момента. Също така е очевидно, че Пригожин подписа смъртна присъда за себе си в момента, в който повярва в странните "гаранции" на Лукашенко и също толкова абсурдната "честна дума" на Путин", написа той.

"Демонстративното премахване на Пригожин и командването на Вагнер два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г. "Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт". Но това е и сигнал към руските военни - герои от "специалната военна операция" няма да има. Ако не е от украински трибунал, ще е от куршум на ФСБ", написа Михайло Подоляк, предаде actualno.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай