Провокации и сблъсъци на референдума в Източна Украйна

Провокации и сблъсъци на референдума в Източна Украйна | StandartNews.com

Киев. Гласуването в днешния референдум в Донецка и Луганска област, обявен за незаконен от Киев и международната общност започна в 8 часа местно време.

И на двете места е зададен само по един въпрос – Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Донецка, съответно Луганска, народна република.

Повече от 7 милиона украинци имат право да дадат своя глас.

Гласуването се провежда в повече от десет града в двата региона в Донбас, граничещ с Русия. Тези градове са в момента под контрола на проруски сепаратисти, които не признават временната власт в Киев, дошла след свалянето на президента Виктор Янукович.

От Донецката областна държавна администрация съобщиха, че проруските активисти планират да завземат близо 80 училища в Донецк, заради провеждането на референдума, уточнява „Фокус".

Междувременно при антитерористична операция в района на град Славянск в събота беше задържана група въоръжени поддръжници на федерализацията. При огледа на автомобила, в който пътували, са били открити кутии с бюлетини за гласуване на референдума за статута на Донецката народна република. Общото количество на бюлетините е надвишавало 100 хиляди броя. На всички тях вече са били поставени отметки в графата „Да" за подкрепа на независимостта на ДНР.

Провокатори са опитали да отнема бюлетини от гласуващите в една от избирателните секции в Луганск, където се провежда референдума, съобщава пред РИА Новости представителят на опълчението Василий Никитин. По думите му, опитът за провокация е станал в секцията в Луганска национален педагогически университет.

Въпреки това към 11 часа председателят на Централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин съобщи, че към момента всичко е по план и не са постъпили сигнали за нарушения.

Същевременно в покрайнините на град Славянск в Донецка област се чува стрелба, съпроводена с взривяване на артилерийски боеприпаси. Сражението се води в района на завод Комбикормов, който е под контрола на привържениците на федерализацията.

Многобройни и силни детонации са били чути през изминалата нощ в Славянск, крепост на въоръжения проруски бунт в Източна Украйна, няколко часа преди да започне спорният референдум за независимост на региона, предаде "Франс прес".

Стрелбата с тежко оръжие е кънтяла в продължение на един час в покрайнините на града около полунощ. Чувала се е и стрелба от автомати близо до центъра на града.

Според местни жители в началото на вечерта е имало престрелки в Андреевка, на "фронтовата линия" на входа към Славянск, който е обкръжен от украинските сили в рамките на мащабна антитерористична операция срещу бунтовниците, започнала на 2 май.

По обяд избирателната активност на референдума в град Славянск е 45%, а в Луганска област е отчетена активност от 65%, според местната ЦИК.

В областта са отворили врати около 80% от избирателните секции. Останалите секции не работят заради саботажи от страна на ръководителите на сградите, където е трябвало да се проведе гласуване. Избирателите от тези секции могат да гласуват в други секции.

Организираният от проруските бунтовници в Източна Украйна референдум за самоопределение е „престъпен фарс", подкрепян от Кремъл, обвиха властите в Киев, цитирани от AFP.

"Организаторите на този престъпен фарс нарушават конституцията и законодателството на Украйна. Референдумът на 11 май, вдъхновен, организиран и финансиран от Кремъл няма законова стройност и няма да има правни последствия за териториалната цялост на Украйна", се казва в съобщение на Министерство на външните работи на Украйна.

На същото становище са САЩ и голяма част от страните от ЕС.

"САЩ няма да признаят за законни референдумите за самоопределение в украинските Донецка и Луганска област", каза в събота говорителката на Държавния департамент Джен Псаки.

По думите й тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на Украйна. Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна.

Говорителката на външнополитическото ведомство на САЩ потвърди позицията на Вашингтон, че все още е налице значително руско военно присъствие по границата с Украйна.

С подобна съвместна декларация вчера излязоха лидерите на Германия Ангела Меркел и на Франция Франсоа Оланд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай