Протестиращите в Киев на нов масов протест

Близо 1 милион украинци трябва да изпълнят площад "Независимост"

Протестиращите в Киев на нов масов протест | StandartNews.com

Киев. За втора поредна неделя протестиращи украинци се събират на площад "Независимост" за нов масов протест, за да поискат оставката на президента Виктор Янукович. Той е организиран от опозицията и ще започне по обяд в Киев.

Близо 1 милион украинци трябва да изпълнят площада, сочат данните на опозицията.

„Безсрочният митинг на Партията на регионите ще продължи в столичния Марински парк, където вече почти две седмици привържениците на президента Янукович изразяват подкрепата си за действията на властта и запазването на мира и обществения ред, а също и за недопускане на ескалация на конфликта и създаване на разкол в страната", пише в съобщение на украинската Партия на регионите.

Няколкометрови барикади са издигнати на площада, но не от милицията, а от демонстрантите. По този начин те смятат да се предпазят от органите на реда и провокатори.

Доброволци от Украинския червен кръст са на площада от няколко дни, за да оказват медицинска помощ при нужда. Статистиките от последните дни показват, че има много ранени и контузени по време на протеста на площад "Независимост".

„Когато беше щурмът преди два дни, през нашите ръце минаха 85 пострадали. Само на улица „Банкова" изнесохме около 30. Всеки ден идват хора за превръзки и казват че са бити и се вижда, че са наистина ударени", обяснява Игор от Червения кръст, цитиран от бТВ.

След като вчера заради атаките срещу протестиращите и десетките ранени беше уволнен кметът на Киев Александър Попов, очакванията на протестиращите са за оставка на и на президента.

Освен медицинска помощ, за пореден ден протестиращите ще получат и топла храна и напитки от обществената кухня.

И през изминалата нощ продължи протестът на украинските демонстранти. От киевската милиция обявиха, че около 60 000 души са взели участие в митинга. Организаторите обаче твърдят, че на протеста е имало около 200 000 души.

На площада се събраха се и привърженици на президента Виктор Янукович.

Междувременно в събота бе отслужен молебен за постигане на съгласие, взаимно разбиране и запазване на Украйна. Той бе отслужен в Свято-Успенската Почаевска Лавра от нейния наместник митрополит Владимир, пише "Фокус". „Ние се молим от ранна утрин до късна вечер за спасение в целия свят, в който живеем. Затова молим Господа Бога да се смили над нашия народ. Гордите да смири, на смирен да даде благодат и да благослови всички ни, като поръси сърцата ни с мир благоразумие и взаимно разбиране", каза митрополит Владимир на вярващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай