Премахват граничния контрол в Шенген (ОБЗОР)

Премахват граничния контрол в Шенген (ОБЗОР) | StandartNews.com

Турция започна да приема обратно мигранти от Гърция

Държавите членки на ЕС са призовани да премахнат контрола по вътрешните граници на Шенген до края на годината, сочи проект на доклад на ЕК, видян от в. "Гардиън". Тези проверки "поставят под въпрос нормалното функциониране на Шенгенската зона за свободно движение. Време е държавите членки да се съюзят и в името на общия интерес да запазят коронното постижение на Съюза", пише в доклада.

ЕК иска държавите членки да отменят режима на контрол по границите "възможно най-бързо", като крайният срок това да стане е ноември 2016 г. Брюксел обаче настоява и за по-засилен контрол на външните граници на Съюза и затова Гърция ще бъде отново предупредена, че ще бъде изхвърлена от Шенген, ако не успее да подобри контрола на южната си граница до май.

Планът за действие е съставен дни преди срещата на върха между ЕС и Турция на 7 март, на която Брюксел за пореден път ще поиска Анкара да изпълни поетото си задължение да ограничи броя на бежанците, които пропуска в ЕС. Планът се крепи на надеждата, че съвместните действия с Турция ще доведат до бърз спад на пристигащите в Гърция имигранти. В средата на март ЕК ще предложи сценарии за реформиране на настоящата европейска политика за убежището, като най-вероятно предложенията ще включват постоянна система за презаселване на бежанците пропорционално във всички държави членки.

След като някои държави от Шенген започнаха да проверяват преминаващите техните граници, включително Дания, Швеция и Австрия, Брюксел твърдо зае позицията, че подобни едностранни мерки са в нарушение на споразуменията и ще доведат до огромни икономически загуби за ЕС.

В същото време Анкара започна да приема обратно мигранти, влезли по-рано в Гърция, преминавайки през водите на Егейско море от турските брегове до най-близките гръцки острови. "ЕС връща в сряда от Гърция в Турция 308 мигранти", съобщи ЕК. Става дума за хора, които не отговарят на изискванията за получаването на статут на закрила. Върнатите днес са основно тунизийци, мароканци и алжирци. Стана ясно също така, че Турция ще подпише споразумения за реадмисия с 14 държави, предаде "Ройтерс", цитирайки говорител на външното министерство. Така Анкара приема обратно по-бързо имигрантите, които не са получили бежански статут в ЕС, и ще ги връща в държавите, от които са дошли. Още не е ясно кои са тези държави, но се предполага, че измежду тях са Алжир, Тунис и Мароко.

Искат Германия директно да приема мигрантите

Австрийският канцлер Вернер Файман призова Германия директно да взима бежанците от Гърция и съседните държави на Сирия. Ще се издават сертификати за тяхното пътуване и крайна дестинация, но за това ще бъде необходимо германското правителство да си утвърди квоти за бежанци от Гърция, Турция и Йордания, поясни Файман. Абсолютно е неприемливо всеки ден да се допускат по няколко хиляди души, а в същото време Берлин да съобщава на Виена, че същия ден ще приеме между 1000-2000, подчерта Файман.

Концерт в Берлин разчувства бежанци

2200 бежанци, предимно от Сирия, забравиха за неволите си и страданията си благодарение на концерт в залата на Берлинската филхармония, организиран за тях и в чест на доброволците, които им помагат. Час и половина бежанците се наслаждавали на изпълненията на оркестъра на Държавната опера, на Берлинската филхармония и на берлинската Концертна зала. Трите оркестъра са били дирижирани от световноизвестни диригенти - Даниел Баренбойм, Саймън Ратъл и Иван Фишер, които ги посрещнали с "Добре дошли в Германия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай