Повишено ниво на терористична заплаха в редица страни

Хиляди хора по цял цвят изразиха солидарност в бдения през миналата нощ

Повишено ниво на терористична заплаха в редица страни | StandartNews.com

Стотици хиляди в Европа и по света се събраха на нощни бдения в памет на жертвите на атаката в Париж

Мадрид/Лондон. Нивото на терористична заплаха в Испания е повишено от втора на трета степен по четирибалната скала, съобщи BBC. Решението е предизвикано от вчерашния атентат в Париж, където трима въоръжени мъже застреляха 12 души в редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо". Третото ниво на терористична заплаха означава усилване на мерките за сигурност на важни обекти от инфраструктурата.

По-рано беше съобщено, че заради подозрителен пакет са евакуирани хората от бизнес сграда, в която се намират офиси на испанската медийна група PRISA в Мадрид. Там са редакциите на вестниците „El Pais", „Cinco dias" и „El Huffington Post".

Министърът на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диас подчерта, че засега страната не е изложена на непосредствена заплаха.

В Лондон британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел бяха на общ брифинг по сигурността вчера. Меркел бе в Лондон за двустранни разговори с Камерън относно реформирането на Европейския съюз и кризата в Русия и бе поканена извънредно на срещата на най-високо ниво с разузнавателните служби MI5 и MI6.

Днес се събира кризисният комитет на правителството на Великобритания "Кобра", който ще реши дали да повиши нивото на заплаха от тероризъм в страната. Снощи Камерън предположи, че може да бъде обявено най-високото ниво на готовност.

Междувременно британските туристи в Париж бяха предупредени да бъдат изключително внимателни. Външното министерство предупреди, че има висока терористична заплаха и нападенията биха могли да уязвят всички. 

В Ню Йорк е засилена охраната на обществените сгради, инфраструктурата и френското консулство. 

В Швеция властите засилиха охраната на художника Ларс Вилкс, нарисувал през 2007 г. пророка Мохамед като куче. За живота му имаше редица заплахи от ислямисти през годините.

В Мумбай, Индия, също е обявено високо ниво на готовност за тероризъм, след като вчера неизвестен надраска заплаха за атентат от името на Ислямска държава на стената на тоалетна в Терминал 2 на международното летище Чхатрапати Шиваджи. С химикалка на стената е написано "ATTECK BY ISIS 10/0/15 (sic)." ("Нападение от Ислямска държава на 10 януари 2015 г." с грешен правопис).

В Париж от вчера е обявено най-високото ниво на заплаха от тероризъм. Продължава операцията по издирването на заподозрените - двамата братя от алжирски произход Саид и Шериф Куаши

JE SUIS CHARLIE - солидарност по целия свят

През изминалата нощ стотици хиляди французи излязоха по площадите на столицата в знак на солидарност с журналистите от "Шарли Ебдо" и за да почетат жертвите.

Походи на мира в памет на загиналите и в защита на свободата на словото се проведоха също на площад Трафалгар в Лондон, Дъблин, Единбург, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Рим, Берлин, Виена, Москва, а извън Европа във Вашингтон, Монреал, Рио де Жанейро, Сао Пауло, Лима, Тунис и мадагаскар. Българите проявиха съпричастност пред френското посолство в София. 

Много от участниците в бденията носеха моливи като знак на свободното слово срещу насилието, както и плакати. Най-често срещаният лозунг е #JeSuisCharlie ("Аз съм Шарли (Ебдо)"). Този хаштаг е споделен стотици хиляди пъти в социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм. Надписа с бели букви на черен фон излезе като глава или първа страница на редица печатни издания в знак на съпричастност с атакуваното издание и загиналите журналисти и карикатуристи. 

8 януари е ден на национален траур във Франция в памет на жертвите наатентата в редакцията на "Шарли Ебдо". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай