Посолствата на САЩ в Алжир и Уганда предупредиха за атентати

Посолствата на САЩ в Алжир и Уганда предупредиха за атентати | StandartNews.com

Алжир. Посолството на САЩ в Алжир предупреди за възможна атака от "терористична група" на цели в Алжир, по всяка вероятност насочена към американски хотел в столицата на страната.

В изявление на уебсайта на посолството се предупреждават служителите на посолството да избягват притежавани или управлявани от американски компании хотели на 4 юли - Деня на независимостта в САЩ-  и алжирския Ден на независимостта на 5 юли, предаде Ройтерс.

"Неидентифицирана терористична група вероятно планира атаки в Алжир, в близост до хотел от американска верига", се казва съобщението на посолството на САЩ в африканската държава.

По-рано днес американското посолство в Уганда заяви, че е получило предупреждение за „конкретна заплаха" за атака срещу най-голямото летище в страната. Дипломатическата мисия посочи, че пътниците „може да поискат да преразгледат плановете си", предадоха местни медии.

Предупреждението е поредният получен наскоро сигнал в размирната Източна Африка, където държавите се опитват да се справят със заплахите за сигурността, особено тези, идващи от сомалийската групировка "Аш Шебаб".

Не се знае дали притесненията на Уганда имат връзка с обявените от Вашингтон мерки за затягане на проверките на пътниците, които се качват на самолети за САЩ от Европа, Африка или Близкия Изток. Засилените проверки бяха обявени във връзка с получена информация за повишена заплаха от близки на „Ал Кайда" групи в Йемен.

По искане на американските власти Франция последва примера на Великобритания и засили проверките на пътуващите за САЩ от нейните летища през летния период, предаде АФП. В сряда Вашингтон обяви, че затяга мерките за сигурност на чуждестранни летища с директни полети до САЩ.

В съобщение на френската Генерална дирекция за гражданска авиация се посочва, че допълнителните мерки за сигурност ще бъдат приложени с възможно най-малко неудобство за пътниците, но те трябва да имат предвид, че преминаването им през летищния контрол може да става по-бавно. От съображения за сигурност в съобщението не се уточнява какви ще бъдат допълнителните проверки.

В посока САЩ от Франция всеки ден има 43 полета от 7 френски летища.

Поради опасения от нови терористични заплахи американските власти призоваха в сряда за по-голяма бдителност на европейските летища и тези в Близкия изток по отношение на полетите към САЩ. Вчера Великобритания и Белгия първи измежду европейските страни обявиха, че затягат мерките за сигурност по своите летища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай