Порошенко в Донбас навръх изборите

Порошенко в Донбас навръх изборите | StandartNews.com

Киев. В деня на предсрочните парламентарни избори украинският президент Петро Порошенко пристигна вчера на изненадваща и необявена визита в град Краматорск в размирната Донецка област, който се намира под контрола на военните. Днес украинците избираха нов парламент, като последните проучвания даваха преднина на партията на Порошенко. Очакваше се близо 3 млн души да не гласуват в Източна Украйна, където проруските бунтовници ще организират собствен вот на 2 ноември. Изборният ден бе белязан от множество инциденти.

В Краматорск Петро Порошенко инспектира военни съоръжения. Президентът посети една от избирателните секции, където се запозна с организацията на гласуването. По-късно Порошенко гласува в столицата Киев, като изрази увереност, че след изборите във Върховната Рада ще бъде сформирана проевропейска коалиция. "Гласувах за бъдещето, за европейското направление на развитието, за обновяване на властта. Много се надявам, че както имаме нова страна и нов президент, ще имаме и ново правителство и нова проевропейска коалиция", заяви Порошенко пред журналистите.

Според социологическите проучвания безспорен лидер на изборите е президентската партия "Блок на Петро Порошенко", която се очаква да получи поне 1/3 от гласовете. Шансове да изпратят свои депутати във Върховната Рада имат още 5 партии - "Радикалната партия" на Олег Ляшко, "Баткивщина" на бившия премиер Юлия Тимошенко, "Народният фронт" на премиера Арсений Яценюк, "Силна Украйна" на бившия премиер Сергей Тигипко и "Опозиционен блок" на Серхий Льовочкин. Партията на регионите на бившия премиер Виктор Янукович се отказа от участие във вота. От "Блок на Петро Порошенко" заявиха, че се надяват на 60% избирателна активност. До 17,00 ч местно време тя бе 40,42%.

Властите в Киев признаха, че в редица райони в Донецка и Луганска област, които не са под контрола на украинските сили, избори няма да има. Около 3 млн. души там няма да гласуват, защото опълченците ще проведат собствени избори през ноември. Около 1,8 милиона жители на Крим, който през март се присъедини към Русия, също не взеха участие във вчерашните избори.

Както се очакваше, изборният ден не мина без инциденти. Пред входа на окръжната избирателна секция в град Кривой Рог бе открита стрелба от автомат "Калашников" и ловно оръжие по два автомобила. Двама минувчи са ранени. По непотвърдени данни в Донецка област пък били отвлечени двама международни наблюдатели. От "Блок на Петро Порошенко" обявиха, че неизвестни нападнали трима кандидат-депутати от партията в Кировоградска област.

Вечерта преди деня на размисъл хакери от "Киберберкут" пък пробиха системата на интерактивните рекламни билбордове в Киев и върху лицата на кандидатите от управляващите партии и радикалните сили се появиха надписи "Военен престъпник" на фона на избити хора в Донбас.

Дарт Вейдър не можа да гласува

Кандидатът за депутат във Върховната Рада на Украйна от интернет партията на Дарт Вейдър не бе допуснат да гласува, защото отказал да свали маската си, съобщиха местни медии.

Членовете на комисията се аргументирали, че според правилата избирателят е длъжен да представи паспорта си и да покаже лицето си, а мъжът отказал да свали маската си. "Допусках, че ще стане така. Много съм огорчен. Правата ми бяха нарушени за пореден път", казал Вейдър пред журналисти. В избирателната секция реагирали различно при появата на човек с шлем, плащ и маска - едните го снимали с мобилни телефони, други се възмутили.

Партията на украинския президент Петро Порошенко, на премиера Арсений Яценюк, както и на кмета на Лвов Андрей Садовой влизат във Върховната рада на Украйна. След тях са партията „Опозиционен блок", създадена от отцепници от „Партията на регионите", партията на Олег Ляшко, партията на Олег Тягнибок и партията на Юлия Тимошенко, съобщи Укринформ, позовавайки се на данните на екзит пол.

По данни на председателя на Фонда за демократични инициативи „Иля Кучерива" Ирина Бекешкина, "Блокът на Петро Порошенко" получава 23% от гласовете, "Народният фронт" на Яценюк - 21,3%, "Самопомощ " на Садовой - 13,2%, "Опозиционият блок" на бившите „регионали" - 7,6%, "Радикалната партия" на Ляшко - 6,4%, ВО "Свобода" на Олег Тягнибок - 6,3%, а "Баткивщина" на Юлия Тимошенко - 5,6%.

Комунистическата партия на Украйна, получила 2.9%, партията на Сергей Тигипко "Силна Украйна " с 2.6% , движението "Десен сектор " с 2.4% и партията "Гражданска позиция " на Анатолий Гриценко, според екзит-пола не попадат в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай