Полша с извънреден ход за Украйна, забраната

Украинската страна вече е била уведомена за решенията на полското правителство

Полша с извънреден ход за Украйна, забраната | StandartNews.com

Полша забрани вноса на зърно и други храни от Украйна, за да защити своя селскостопански сектор, съобщи днес лидерът на управляващата партия "Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в Европейския съюз, са се озовали в централноевропейските държави поради затруднения в логистиката, което се отрази негативно на цените и продажбите на местните земеделски производители, припомня Ройтерс.

Това създава политически проблем за ПиС в година на избори.

"Днес правителството взе решение за регламент, който забранява влизането, вноса на зърно в Полша, но и на десетки други видове храни (от Украйна)", каза Качински по време на партийния конгрес на ПиС.

Списъкът на тези стоки ще бъде включен в държавно регулиране.

Става дума за  стоки "от зърно до продукти от пчелен мед, и много, много други неща", добави той.

"Ние сме и си оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние я подкрепяме и ще я подкрепяме. ... Но е задължение на всяка държава, на всяка власт, по-точно на добрата власт, да защитава интересите на своите граждани", каза Качински.

Той заяви, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на въпроса със зърното и украинската страна вече е била уведомена за решенията на полското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай