Подводен робот се включва в издирването на самолета до дни

Подводен робот се включва в издирването на самолета до дни | StandartNews.com

Пърт. "Търсенето на сигнали от изчезналия в Индийския океан малайзийски самолет вероятно ще продължи още няколко дни, преди към него да се включи подводен робот, който да претърсва дъното на океана", съобщава ръководителят на операцията Ангъс Хюстън, предаде АФП.

„Трябва да продължим търсенето още няколко дни, докато не бъде абсолютно ясно, че без съмнение батериите в черните кутии ще бъдат свършили", разясни той.

„Докато не спрем търсенето на сигнал от черните кутии, няма да изпратим подводния робот", добави Хюстън.

Припомняме, че австралийският кораб "Оушън шийлд", оборудван с подводен сонар, засече два ясни звукови сигнала от морското дъно, съвпадащи с излъчваните от черните кутии сигнали. Единият от тях е продължил над два часа и дава надежда мистериозното изчезване да бъде разкрито скоро.

Първия път сигналът е бил чуван в продължение на над два часа в зоната на издирване на самолета. След това корабът се отдалечил, но при връщането си пак засякъл сигнала на същото място, който този път продължил около 13 минути. Това е най-добрата следа досега, но все още няма потвърждение, че сигналът е свързан със самолета. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай