"Подарък за рожден ден". Тръмп с нови над 30 обвинения

Той каза, че е жертва на „политическо преследване“

"Подарък за рожден ден". Тръмп с нови над 30 обвинения | StandartNews.com

Ден преди да навърши 77 години, на бившия американски президент Доналд Тръмп бяха предявени 37 федерални обвинения за неправомерно държане на класифицирани документи, възпрепятстване на правосъдието и неверни изявления пред федерални служители, а до следващите избори за държавен глава, към които той се е устремил, има още година, информира БТА.

Конституцията на САЩ не забранява участието на политик в избори, ако срещу него е възбудено наказателно преследване или е в затвора. Ако бъде осъден, Тръмп може да стане първият глава на американската държава, изпратен зад решетките след изтичане на мандата му. Понастоящем на Тръмп не е наложена никаква мярка за неотклонение.

Часове след като чу в съда федералните обвинения, повдигнати му в Маями, Тръмп каза пред събралите се негови привърженици в голф имението му в Ню Джърси, че е жертва на „политическо преследване“, целящо да го унищожи.

Донори и симпатизанти скандираха името му и му пяха „Честит рожден ден!“. А рожденикът, цитиран от британския в. „Гардиън“, се пошегува: „Току-що ми повдигнаха обвинения. Чудесен рожден ден“. Тръмп се зарече да назначи истински специален прокурор, който да разследва най-корумпирания президент в историята на САЩ – Джо Байдън, и заключи: „Ще залича напълно „дълбоката държава“.

Допитване на Ройтерс/Ипсос, завършено в деня преди повдигането на федералните обвинения, показа, че огромното мнозинство от американските републиканци – 81%, смятат, че става дума за политически мотивирани действия, а обвинителният акт изглежда няма да се отрази на подкрепата за Тръмп, който е далеч напред в състезанието за президентската номинация на Републиканската партия.

Си Ен Ен нарича това дело „САЩ срещу Доналд Тръмп“ епохално и посочва, че най-новата поява на Тръмп в съда бележи земетръсен и трагичен момент в историята на републиката, която е оцеляла повече от два века след основаването си благодарение на принципа, че никой лидер няма абсолютна власт и не трябва да бъде над закона, който важи за останалите граждани.

Тръмп отдавна има сблъсъци със закона, но този път деликатността на въпроса е засилена от това, че бившият президент е съдебно преследван от министерството на правосъдието на неговият наследник в разгара на предизборна кампания, в която той се опитва да отвоюва Белия дом от Байдън.

Специалният прокурор Джак Смит, наречен от Тръмп умопобъркан, посочва в обвинителния акт, че бившият президент е държал кашони с десетки документи на достъпно място в баня, тоалетна и бална зала в имението си в Мар а лаго, което е посещавано от много външни хора. Държавният обвинител твърди също, че Тръмп е показал строго секретен военен документ на няколко гости в голф клуба си в Бедминстър в Ню Джърси и признал, че не може да го разсекрети, защото вече не е президент. Някои от материалите, които републиканецът отказал да върне, са свързани, според прокуратурата, с ядрения капацитет на САЩ и други държави. Твърди се също, че в документите са изложени потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им в случай на военна атака, планове за възможен ответен удар при нападение отвън и „план за атака срещу Иран“, който Тръмп споделил.

Тръмп обаче изтъква, че е задържал кашоните, защото в тях има много негови лични вещи, снимки, дрехи, предмети със сантиментална стойност и друга негова собственост.

В реч миналата събота пред представители на Републиканската партия в щата Джорджия Тръмп описа цялата американска правосъдна система като впрегната, за да му попречи да спечели изборите през 2024 година. „Тези хора няма да спрат, те са лоши и трябва а се отървем от тях. Тези престъпници няма да си получат заслуженото, те трябва да бъдат победени“.

Според Робърт Рейч, министър на труда в администрация на Бил Клинтън, работил също за президентите Форд и Картър, а сега преподавател в Бъркли, Тръмп иска от американците да участват в „последната битка“ за Америка, но всъщност става дума за битка за личните му нарцистични щения. В статия в „Гардиън“ Рейч отбелязва, че повечето водещи републиканци и дори такива, които се борят за партийната номинация, критикуват Байдън, сегашния главен прокурор Мерик Гарланд и специалния прокурор Смит, че превръщат министерството на правосъдието в “оръжие“ срещу Тръмп.

Истината, според Рейч, е че Тръмп се жалва от система, която му отказа втори мандат и сега започва да му търси сметка за нарушенията на закона. Освен това, стожерите на американската демокрация, защитили я след изборите през 2020 г. – съдилищата, изборната администрация, армията и министерството на правосъдието, сега са по-силни, отчита Рейч. Мнозина от хората, участвали в щурма на Капитолия, бяха съдени и осъдени. Кандидати, които не приемат изборните резултати от 2020 г., бяха победени на междинните избори през 2022 г., а съдилищата категорично подкрепиха федералните прокурори.

Според самият Тръмп обаче, цитиран от в. „Вашингтон таймс“, днес сме свидетели на „най-пагубната и гнусна злоупотреба с власт в историята а нашата страна и е много тъжно да наблюдаваме това“. „(Имаме) продажен действащ президент, а главният му политически опонент е арестуван по фалшиви  и изфабрикувани обвинения, по които той и редица други президенти би трябвало да са (признати за) виновни, в самия  разгар на кампания за президентски избори, които той губи категорично“, обобщава Тръмп.

Десният политик е убеден, че денят, в който му бяха предявени обвиненията, ще бъде запомнен като позорен, а Байдън пък ще бъде запомнен не само като най-корумпирания президент в историята на страната, но може би, и което е по-важно, като президента с банда приближени бандити, нелепи личности и марксисти, които се опитаха да унищожат американската демокрация. „Но те ще се провалят“, предрече Тръмп, „а ние ще спечелим повече и по-убедително от всякога“.

Историята обаче не е на страната на Тръмп, коментира в друг материал на сайта си Си Ен Ен. Досега прегрешенията на Тръмп бяха свързани с него самия – как да забогатее допълнително, как да получи повече власт или да се защити от закона. Но нарушавайки както се твърди, закона за шпионажа, и складирайки класифицирани документи в имота си, Тръмп отиде много по-далеч. Той демонстрира незачитане и непукизъм към самата система на управление и към самото върховенство на закона, посочва Си Ен Ен.

Историческият контекст, пише американската медия, ни дава възможност да видим същината на най-новите престъпления  – фундаментално отхвърляне на върховенството на закона. В тази светлина можем да видим действията на Тръмп като част от консервативното усилие за разрушаване на административната власт на федералното управление. Тръмп обаче отива още по-далеч с идеята си, че той, подобно на короновани държавни глави и висши духовници, е над закона.

Според Си Ен Ен, демонстрираната във вторник политическа хореография показва, че подходът на Тръмп е нещо повече от политическа стратегия и разкрива в дълбочина как ще изглежда кампанията за президентските избори догодина. Вместо да се съсредоточи върху най-належащите за американските граждани въпроси, тя ще бъде инструмент в стратегията на Тръмп за защита от наказателното преследване, на което той твърди, че е невинна жертва. 

Явно пренебрежителното му отношение засилва впечатлението, че той ненавижда закона, отбелязва Си Ен Ен. Омаловажавайки сериозността на ситуацията, създадена от самия него, той за пореден път поставя непосредствения си личен и политически интерес пред националния.

Тръмп не се кандидатира, за да спаси Америка, кандидатира се, за да спаси себе си и ако това означава да събори правосъдната система и специалния прокурор, той ще го направи, посочи коментаторът на Си Ен Ен Ван Джоунс.

Решението на Тръмп да подчини целия процес по определяне на номинацията на републиканците на проблемите си със закона, поставя пред съперниците му съпартийци почти невъзможната задача да се разграничат от експрезидента без да отблъснат мнозина от неговите поддръжници. Фокусът върху Тръмп прави много трудно за останалите кандидати да изместят акцентите в кампанията към други теми, които са важни за избирателите им, включително имиграцията и вредните политики, които според тях рушат традиционната американска култура.

До момента самият Тръмп не е предложил кой знае какво в посланията си до избирателите си в сферата а икономиката, здравеопазването, националната сигурност, образованието. Неговият манталитет на биткаджия и подигравките му с правилата са в основата на привлекателността му, но култът към него през последните години засенчва идеологическите приоритети на Републиканската партия в САЩ.

Един от сериозните му съперници за номинацията – губернаторът на Флорида Рон Десантис, се опита да разшири нишата си от симпатизанти като каза, че, ако стане президент, би бил много по-ефективен в осъществяването на политическите приоритети, стоящи зад лозунга „Да направим Америка отново велика“.

Дори „безгръбначният“, според „Гардиън“ сенатор републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм изрази някои меки опасения, отговаряйки на журналистически въпрос дали Тръмп може да носи отговорност за нежеланата ситуация. Много политици се оказват в беда, каза Греъм, защото „сами си нанасят рани“.

Изданието обаче отчита и това, че върховенството на закона не се прилага еднакво към всички американци и се позовава на становището на юриста правозащитник Алек Каркацанис. Преди няколко години Каркацанис пише в юридическото списание на университета в Йейл за бруталната  „наказателна бюрокрация“, която несправедливо поставя в неравностойно положение бедните и цветнокожите и ги хвърля в затвора за дребни закононарушения, като по този начин се подиграва с идеалистичната идея, че „нашата система за наказателно правораздаване е обективна“.

Погледнато през тази реалистична призма, Тръмп е изключително облагодетелстван от правосъдната система. С кохортата си от адвокати, с дълбоките си джобове, с култа към него, с федералните съдии, които е назначил, със способността му да влияе осезаемо на общественото мнение и огромната му политическа власт, той е на светлинни години от това да бъде нарочен за жертва, заключава „Гардиън“.

Въпреки това, дългогодишният съратник на Тръмп и бивш главен прокурор Уилям Бар заяви по телевизия „Фокс“, че дори само половината от написаното в обвинителния акт да е вярно, „с него е свършено“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай