"Племенницата" на руски олигарх се оказа босненка

Студентка от Босна се е представила за племенница на руски олигарх на срещата на о. Ибиса с бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе

"Племенницата" на руски олигарх се оказа босненка | StandartNews.com

Студентка от Босна се е представила за племенница на руски олигарх на срещата на о. Ибиса с бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде ТАСС. Това съобщи австрийският в. „Кронен цайтунг“, който се позова на свои източници.

Обществеността в Австрия се опитва да открие организаторите на скандалната скрита камера с участието на Щрахе, която доведе политическа буря в страната. Става въпрос за добре подготвена операция срещу крайнодесния политик и доскорошен лидер на Партията на свободата. Видеозаписът бил подготвен от германски детектив, виенски адвокат, студентката и още двама експерти в областта на проследяването и сигурността. Поръчителите обаче не са известни.

Според вестника босненската студентка, която владеела руски език, била избрана на кастинг, изхождайки от вкуса на Щрахе. „Заплатата“ ѝ била 7000 евро на ден.

Провеждането на операцията вероятно е струвало около 400 000 евро. Авторите предлагали видеозаписа срещу 1,5 млн. евро на влиятелни политици и бизнесмени, но те отказали. В резултат взели едва 600 000 евро от неизвестна фирма, която предала записа на „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“.

Австрийските служби знаели за компромата, но не успели да се доберат до него преди да бъде публикуван в германските издания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай