Пекин стана столица на милиардерите

Уан Цзянлин е най-богатият китаец

Пекин стана столица на милиардерите | StandartNews.com

Китай изпревари САЩ по брой на супербогаташите за пръв път

Пекин е новата световна столица на милиардерите, сочи проучване на базираната в Китай компания "Хурун". Китайската столица изпреварва Ню Йорк по брой богаташи, живеещи в града, а в Китай вече живеят повече супербогаташи, отколкото в САЩ, сочат данните.

Към момента общо 100 милиардери живеят в Пекин, в сравнение с 95 в Ню Йорк, сочат данните. От първите пет града в класацията, три са китайски. След Ню Йорк е Москва, а на четвърто и пето място са Хонконг и Шанхай. В топ 10 се класират още два китайски града, заедно с Лондон, Мумбай и Париж.

Тази година Китай става и страната с най-много милиардери в света, сочи класацията. Поднебесната империя е дом на 568 супербогаташи - с 90 повече от миналата година. В САЩ милиардерите са 535, като броят им в сравнение с преди 12 месеца е намалял с двама. Индия, Германия и Великобритания допълват топ 5, но със значителна разлика в цифрите. Индийските милиардери са 111, а Великобритания и Германия имат по 82-ма.

Най-богатият човек в света и според китайската класация е Бил Гейтс, който притежава приблизително 80 милиарда долара. След него е Уорън Бъфет с 68 млрд. Третият Амансио Ортега има $ 64 млрд., Джеф Безос е собственик на 53 млрд., а Карлос Слим има 50 млрд. долара. Собственикът на "Амазон" Безос всъщност се оказва един от най-успелите богаташи през последната година - състоянието му се е увеличило с цели 83% за 12 месеца. Мексиканецът Слим обаче е загубил около 40% от богатството си.

Китай е и лидер по брой милиардери, добили богатството си сами, без финансова помощ от родители или наследство. 66% от китайските богаташи са получили имуществото си именно по този начин, в сравнение с едва 11% в САЩ. Страната е и абсолютен лидер по брой жени милиардери, забогатели сами. От общо 124 такива дами в света, 93 са китайки.

За последната една година милиардерите в света са се увеличили с 99 и общият им брой към момента е 2188, сочат още данните. Това е с 50% повече спрямо 2013 г. В Китай броят им е нараснал с 80% за последните три години.

Най-доходоносните бизнеси за последната година се оказват производството, фармацията, инвестициите и технологиите. Загуби търпят енергетиката и недвижимите имоти.

Общото богатство на милиардерите по света се е увеличило с 9% през последната година до 7,3 трилиона долара, изчислява китайската компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай