Три оставки клатят кабинета в Лондон /ОБНОВЕНА/

Британската лира падна с 1,5% спрямо долара и с 1,3% спрямо еврото

Три оставки клатят кабинета в Лондон /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Три станаха министерските оставки в Лондон още преди обяд.  


Първи от кабинета на Тереза Мей си тръгнаха двама министри, които имат ключово значение за Brexit. Министърът по въпросите за Brexit Доминик Рааб и колегата му с ресор „Северна Ирландия” - Шайле Вара, обявиха, че напускат заради договореното с ЕС споразумение

за излизане на Лондон от Съюза. Това стана вчера, след като правителството проведе  петчасово заседание.

Документът с Брюксел предвижда избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, с което не са съгласни Рааб и Вара. Според двамата министри, ако Северна Ирландия продължи безмитната си търговия с Република Ирландия, която е страна членка на ЕС, ще подкопае целостта на Обединеното кралство. Министрите отбелязват и като особено лоша за Лондон клаузата от споразумението, според която британският кабинет, ако реши, няма право едностранно да въведе твърда граница между двете Ирландии.

По-късно британският министър на труда и пенсионната политика Естер Маквей също подаде оставка, ставайки третият важен за Тереза Мей член на кабинета, оттеглил се заради проблемното споразумение с ЕС.

„Документът, което представихте на кабинета вчера, не уважава резултата от референдума за Brexit”, обяснява Маквей в отворено писмо до Мей. Министърът на труда добавя, че докато преди в правителството е било на мнение, че никакво споразумение е по-добре от лошо такова, сега се демонстрира, че Лондон предпочита каквато и да е сделка с Брюксел пред възможността да няма споразумение.

Министерските оставки хвърлят Обединеното кралство в политическа криза, точно когато Мей се опитва да събере подкрепа за договореното споразумение с ЕС, обобщава Reuters. Въпросната криза може да доведе до падането на британското правителство.

Политическата криза срина паунда. Към 12 ч. българско време спадът на лирата спрямо американската валута бе с над 1.5%, а спрямо европейската – с близо 1.3%, пише economic.bg.

Самата Мей обаче не показа колебание и обяви, че британските депутати могат да избират между три варианта.

"Изборът е ясен - можем да изберем да напуснем (ЕС) без споразумение, да поемем риска да няма Брекзит или да подкрепим най-доброто споразумение, което можеше да се договори", заяви тя в реч пред парламента.

Европейската комисия отказа да вземе отношение по поредицата оставки в британското правителство след оповестяването снощи на съдържанието на предварителното споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС.

"Няма да коментираме вътрешнополитически събития, каза говорител на комисията. - Преговаряме с премиера Тереза Мей и с нейното правителство. Ще продължим добросъвестната съвместна работа."

Говорителят отказа да коментира възможността споразумението да бъде отхвърлено. В отговор на въпрос той уточни, че в последните часове председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не е разговарял с британския премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай