Първи екзитпол: Убедителна победа за Путин

Опашки от хора се образуваха пред избирателните секции

Първи екзитпол: Убедителна победа за Путин | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин спечели с убедителна победа на президентските избори в страната. Той събира подкрепата на 87% от избирателите, според данните от първия екзитпол.

Гласуването приключи в Калининград, най-западната часова зона на Русия, след което бяха обявени първите предварителни резултати.

Днес Русия съобщи, че е била нападната от вълна от украински дронове днес, когато хиляди се отправиха към урните за последния ден от тридневните избори.

Европа излезе на протест срещу Путин и изборите в Русия

Опашки от хора се образуваха пред избирателните секции в Москва и Санкт Петербург по обяд, след като руската опозиция призова хората колективно да пускат в урните невалидни бюлетини или да гласуват срещу Путин.

Тридневното гласуване беше помрачено от вълна от фатални украински атаки с дронове, нахлувания на руска територия от прокиевски саботажни групи и вандализъм в избирателните секции.

Украински безпилотни апарати атакуваха най-малко осем руски региона през последното денонощие, като някои достигнаха до района на Москва.

Три летища, обслужващи столицата, за кратко спряха дейността, докато атака с дрон на юг предизвика пожар в петролна рафинерия.

В контролираната от Русия част на Запорожка област на Украйна, където също се проведоха избори, „дронове камикадзе“ подпалиха избирателна секция.
Последен "законен" протест

В първите дни на изборите имаше многократни протестни действия, с поредица от арести на руснаци, обвинени в изливане на боя в избирателните урни или палежи.

Преди смъртта си в арктически затвор миналия месец опозиционният лидер Алексей Навални призова руснаците да гласуват колективно в протест срещу Путин.

Всяко обществено несъгласие в Русия се наказва сурово от началото на офанзивата на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г. През последните три дни имаше многократни предупреждения от властите за сурови наказания срещу протестиращи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай