Партия с 6 мандата бута датския кабинет

Партия с 6 мандата бута датския кабинет | StandartNews.com

Малка датска партия заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, което вероятно ще доведе до предсрочни избори, ако премиерът Ларс Льоке Расмусен не поиска оставката на министър, съобщи Франс прес. Ябълката на раздора е спор за реформи в селското стопанство.

Консервативната народна партия (КНП), която има само 6 места в парламента, но подкрепата й за кабинета е от огромна важност, обяви, че е изгубила доверие в министъра на околната среда Ева Хансен. "Казах на Расмусен, че подкрепям кабинета и желая да останем, но Льоке има министър, към който ние повече нямаме доверие", заяви лидерът на КНП Сьорен Папе Поулсен пред държавната медия DR. Коментарът му се разглежда като заплаха за правителството, което е на власт от 7 месеца.

Консерваторите обвиняват Хансен, че им дала грешна информация относно пакет предложения за реформиране на регулациите в селското стопанство, предупреждавайки, че те могат да доведат до сериозни последствия за околната среда.

Според политическия анализатор Томас Ларсен това е взривоопасна криза и никой не знае какво ще се случи. В края тя може да завърши с изненадващи избори. Битка на нерви, добави той. По думите му има три сценария. Или Расмусен ще подкрепи Хансен, което може да доведе до падането на правителството и насрочване на нови избори, или Поулсен ще оттегли искането си, или Хансе ще подаде оставка, което може да доведе до разрешаване на проблема в кабинета.

Расмусен стана премиер след вота през юни 2015 г. Неговата десноцентристка коалиция има 90 места в 179-местния парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай