Папата нареди на полицията си да се бори с клюките

Папата нареди на полицията си да се бори с клюките | StandartNews.com

Ватикана. Папа Франциск повери днес нова роля на своята полиция - да следи да се бори, когато може, с клюките и злословията, предаде АФП.

"Да помолим Свети Михаил (закрилник на полицията) да ни помогне в тази война: никога да не казваме лошо за другия, никога да не даваме ухо на клюките. И ако чуя някой, че клюкарства, го прекъсвам. Казвам му: тук не може, излезте през портата Света Анна (основен вход на Ватикана за служители и посетители), отидете навън и продължавайте дърдоренето си вън", препоръча папата на полицаите.

"Никакви раздори!", допълни той, обяснявайки на полицаите, събрани за редовната литургия в параклиса на резиденция Санта Марта, че никой, дори самият той, не е ваксиниран срещу този бич.

"Бих искал да браните не само вратите и прозорците на Ватикана - една необходима и важна дейност - но да браните и вратите към сърцето на тези, които работят във Ватикана, където изкушението прониква както навсякъде другаде", посочи Светият отец, предаде БТА. По думите му "Това е изкушение, което се харесва на дявола и е против единството. (...) А той се опитва да предизвика вътрешна война, нещо като гражданска и духовна война. Война, която се води с езика", изтъкна той.

Папа Франциск вероятно имаше предвид кръстосаните нападки, съществуващи открай време в Светия престол, но които бяха разкрити в големи мащаби след изтичането на поверителни документи и писма до бивша папа Бенедикт Шестнайсети в италианския печат при скандала Ватилийкс миналата година.

Главата на Римокатилическата църква обаче говори и в сегашно време, с което показва, че раздорът не е напълно прекратен. Директният му стил и волята му да реформира църквата предизвикват множество коментари зад стените на малката държава, някои от които не особено доброжелателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай