Папата с невероятни думи за Марадона

Той бе велик шампион, но много крехък човек, каза Светият отец

Папата с невероятни думи за Марадона | StandartNews.com

Марадона бе велик шампион, но много крехък човек. Тези думи за най-великия спортист сподели папа Франциск в интервю за най-тиражния от трите италиански спортни вестника – миланския „Гадзета дело спорт“, съобщи ДарикНюз. В началото на Нова година Папа Франциск даде голямо интервю за „Гадзета дело спорт“ и отговори на над 30 въпроса – за футбола и любимия си аржентински тим Сан Лоренсо, за победата и загубата - в спорта и в живота, за допинга, за аматьорския спорт и за комерсиализирането на професионалния, за себераздаването и борбеността на спортистите като школа за живота. Но най-трогателни бяха думите на Светия отец за Диего Марадона.

Срещнах Диего Армандо Марадона по повод мач за мира през 2014 г. Спомням си с удоволствие всичко, което Диего направи за Scholas Occurrentes, фондацията, която се грижи за нуждаещите се по целия свят, сподели папа Франциск. И продължи: „На терена той беше поет, велик шампион, който достави радост на милиони хора, както в Аржентина, така и в Неапол. Той беше и много крехък човек. Имам свой спомен, свързан със Световното първенство през 1986 г., това, което Аржентина спечели благодарение на Марадона. Във Франкфурт беше трудно време за мен, изучавах езика и събирах материали за дипломната си работа. Не успях да видя финала на Световното първенство и научих едва на следващия ден след успеха на Аржентина над Германия, когато японско момиче написа на черната дъска "Viva l'Argentina" по време на урок по немски език.  Лично аз си го спомням - победа на самотата, защото нямах с кого да споделя радостта от тази победа. Уединението те кара да се чувстваш сам, докато това, което прави радостта красива, е да можеш да я споделиш.

Когато ми съобщиха за смъртта на Марадона, се помолих за него и изпратих на семейството броеница с няколко лични утешителни думи.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай