Отзвук в световните медии: Първи фатален случай на стрелба срещу мигранти

Отзвук в световните медии: Първи фатален случай на стрелба срещу мигранти | StandartNews.com

Първи фатален случай на стрелба срещу мигранти от началото на бежанската криза в Европа. Така световните медии определиха инцидента с групата афганистанци край Средец, при който рикоширал куршум уби мигрант край Средец. Нещастният случай станал късно снощи на югоизточната ни граница намира силен отзвук  до момента в световните медии. 

Извънредната ситуация със смъртта на афганистански мигрант предизвика вълнение сред европейските политици, пише Deutsche Welle. „Това е поредният аргумент в полза на това колко важна е настоящата дискусия за бежанците", коментира трагичния инцидент председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По данни на София, военнослужещите са се опитали да спрат група от около 50 нелегални мигранти – млади мъже от Афганистан – да навлязат на територията на страната. Някои от тях са били въоръжени, съобщава пък германската информационна агенция DPA. Според тях словесна свада е прераснала в скандал, при който граничарите са били принудени да използват оръжие.

На границата между България и Турция се стигна до драматичен инцидент: служител на българската гранична полиция рани смъртоносно афганистански мигрант, който – по думите на вътрешното министерство в София – е опитал да влезе нелегално на територията на страната, пише и авторитетното германскоиздание Der Spiegel. Оттам се позовават на информация от говорителя на вътрешното ни ведомство, който е разяснил, че произшествието се е случило в района на югоизточния български град Средец, разположен в Странджа планина. 

От BBC също съобщават за инцидента, като събщават, че българският премиер Бойко Борисов незабавно е напуснал провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС, заради стрелба на българо-турската граница.

Британският вестник The Independent съобщава, че „бежанец е застрелян от българската полиция при границата с Турция". Оттам поясняват, че прокурори ще разследват смъртта на афганистанеца, определяйки го също като "първият фатален инцидент от началото на миграционната вълна". 

Euronews също съобщава, че мигрант е прострелян от българската и е починал на път към болницата полиция.

Френският вестник L'Express  пък също пише, че драмата, която съвпада с приемането на „съвместен план за действие" от ЕС и Турция с цел овладяване на мигрантския поток, е първият случай на фатална стрелба от страна на силите за сигурност от началото на бежанската криза в Европа. Афганистанец, който се е опитвал да премине нелегално от Турция в България, е бил застрелян в четвъртък вечерта. Инцидентът се е случил малко преди ЕС да успее да постигне споразумение с Турция относно овладяването на бежанската криза, съобщава още френското издание. 

Канадският вестник La Presse също съобщава, че  Афганистански мигрант бе убит от български граничари в четвъртък вечерта, докато се е опитвал да влезе нелегално в България

Афганистански мигрант, опитал се да пресече незаконно границата на България, беше ранен смъртоносно от български служител. Това е първият известен случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантската криза, съобщава и AFP.

Премиерът на България Бойко Борисов напусна срещата на върха на ЕС, която беше открита в четвъртък в Брюксел, заради престрелка на границата с Турция, каза пред журналисти източник от Европейския съвет, цитиран от ТАСС. „Българският премиер напусна срещата на високо равнище във връзка с престрелка на границата с Турция. Наложи му се да се прибере вкъщи веднага", казал дипломатът.

Австралийското радио ABC също коментира, че инцидентът е първият смъртен случай от началото на бежанската криза в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай