Рикоширал куршум уби мигрант край Средец

Рикоширал куршум уби мигрант край Средец | StandartNews.com

Мъж е загинал, след като беше уцелен от рикоширал куршум на "Гранична полиция" по време на инцидент с група мигранти край Средец. Главният секретар на МВР Георги Костов разкри пред БНТ, че полицаите стреляли предупредително във въздуха в опит да задържат групата от около 50 мъже. Костов добави още, че задържаните твърдят са от афганистански произход. Те обаче са без документи.  

Групата афганистанци не е била въоръжена. До стрелба от страна на полицаите, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци отказват да спрат след дадено разпореждане, обясни още Костов пред Нова телевизия. След произвеждането на изстрелите един от мигрантите е ранен в тила, предполага се – от рикоширал куршум. Впоследствие пострадалият е починал. Мигрантите са 54-ма мъже, навлезли на българска територия от Турция. Придвижвали се пеш. 

Главният секретар на МВР ще даде пресконференция в 8 часа с подробности около инцидента. 

Премиерът Бойко Борисов спешно си тръгна от спешната среща на върха на ЕС, на която се обсъждаше сигурността на европейските граници и справянето с мигрантската криза. След края й председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че съюзът е с България, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави:

"Премиерът Бойко Борисов ме информира преди да си тръгне. Това показва колко важна беше нашата дискусия – че защитата на външните граници е наш главен приоритет сега. Разбира се, г-н Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България. Всъщност, половината от нашето заседание днес беше посветено на това как да помагаме за увеличаване контрола на външните граници, а това е още една причина да продължим този процес", обясни Туск. 

До края на заседанието България беше представлявана от литовския президент Далия Грибаускайте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай