Откраднаха лични данни на пациенти с Covid-19

Лична информация от програмата за проследяване на коронавируса в Нидерландия е била открадната

Откраднаха лични данни на пациенти с Covid-19 | StandartNews.com

Лична информация на голям брой хора, участвали в програмата за проследяване на коронавируса в Нидерландия, е била открадната, заявиха днес здравните власти, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Нидерландското управление по здравеопазване потвърди медийна информация, че са откраднати данни, и се извини за два отделни според него пробива в системата.

Ведомството каза, че не знае колко хора са засегнати от кражбата, но че може да са хиляди. То призна, че хората сега може да не искат да участват в програмата му за проследяване на коронавируса, но заяви, че ще направи всичко възможно, за да възстанови общественото доверие.

Според него откраднатите данни включват имена, адреси, номера на социални осигуровки, телефонни номера и резултати от тестове.

Потвърждението за пробиви в системата беше направено след съпроводени с насилие протести заради решението на правителството да наложи нощен полицейски час в допълнение към действащите карантинни мерки, за да се опита да овладее пандемията от коронавирус.

Министър-председателят Марк Рюте също така е подложен на критики, тъй като Нидерландия беше последната страна в Европейския съюз, започнала ваксинация срещу КОВИД-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай