ОССЕ обезпокоена от танкове край Донецк

Представител на опълчението в Донецк твърди, че танковете са техни

ОССЕ обезпокоена от танкове край Донецк | StandartNews.com

Киев. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази дълбоко безпокойство от присъствието на танкове в контролираните от проруските сепаратисти територии в Източна Украйна, съобщи АФП, цитирайки съобщение на наблюдатели на организацията от района на Донецк и Макийвка, които видели "колони танкове и тежки оръжия" в района на Донецк и Макийвка.

Наблюдателите са преброили над 40 танка и камиона, придвижващи по шосе до Макийвка. Сред тях са 19 руски камиона "Камаз" без регистрационни табели, превозващи 122-милиметрови оръжия и хора в зелени униформи без отличителни знаци. В колоната имало и шест цистерни за гориво. Екип на ОССЕ видял и колона от 9 танка - четири "Т-72" и пет "Т-64", югозападно от Донецк.

Донецк: Танковете са на опълчението

"Забелязаната от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа колона от военна техника в района на Донецк принадлежи на Донецката народна република, а нейното движение е свързано с необходимостта от ротация на части на опълчението", заяви пред РИА Новости заместник-командващият опълчението на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин. По думите му, подкрепленията са дошли в Донецк от други райони на ДНР. „Линията на фронта е много голяма, наши части са разхвърляни и в други райони. Колоната е дошла от един от тях", казва Басурин.

Нови боеве в Донецк

Интензивни артилерийски сражения избухнаха тази нощ в Донецк, след като снощи ОССЕ изрази безпокойство от наличието на тежка военна техника в района, съобщиха световните агенции. Стрелбата много близо до центъра на града започнала да се засилва към 2.00 часа през нощта местно време.

Двама души са ранени в резултат на интензивния обстрел в Донецк от тази нощ, съобщи украинската агенция УНН, позовавайки се на съобщение на кметството на града. В него се уточнява, че в резултат на обстрела има нанесени щети на девететажна жилищна сграда, повредени са разпределителни газопроводи.

Ожесточени сражения продължаваха вчера в района на летището, северно от Донецк, епицентър на боевете между бунтовниците и украинските сили от няколко месеца.

Украйна и сепаратистите продължават да държат стотици пленници

В същото време Центърът за обмен на пленници съобщи, че украинските правителствени сили държат в плен 350-400 сепаратисти от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Около 250-300 от тях са под охрана на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) и министерството на вътрешните работи, а други 100 временно са в други ведомства. В плен на сепаратистите пък са около 500 души от украинските правителствени сили.

Размяната на пленници бе сред основните точки в споразумението от Минск, припомня ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай