Още три дни примирие в Украйна

Още три дни примирие в Украйна | StandartNews.com

Киев. Със 72 часа се удължава режимът на неупотреба на сила в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на президента Петро Порошенко. "Държавният глава въз основа на решение на Съвета за национална сигурност и отбрана продължи режима на неупотреба на сила до 22:00 ч. на 30 юни", се казва в съобщението.

Очаква се граничните пропускателни пунктове "Изварино", "Должански" и "Красний партизан" да бъдат върнати под контрола на Държавната гранична служба на Украйна и да бъде възстановена дейността им.

Властите искат също да бъдат освободени всички заложници, включително наблюдателите на ОССЕ. 

Прекратяване на придвижването на незаконните въоръжени формирования на територията на Донецка и Луганска област също е сред условията на Киев.

"Построяването на укрепления или съоръжения, възпрепятстващи мирния живот на жителите на Донбас, ще се смята за нарушение", се казва в съобщението.

В случай на неспазване на условията на режима на неупотреба на сила, Украйна си запазва правото на предсрочно прекратяване на този режим в зоните, където той не се изпълнява, предупреждава президентската институция.

Механизмът за реализация на това решение е бил обсъден на съвещание с участието на председателя на Върховната рада Олександър Турчинов, шефа на СБУ Валентин Наливайченко, министрите на отбраната и на вътрешните работи Михайло Ковал и Арсен Аваков, председателя на Държавната гранична служба Микола Литвин, командващия националната гвардия Семьон Полторак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай