Опозицията в Киев окупира министерството на правосъдието

Поредна кървава нощ в Украйна, борбата продължава

Опозицията в Киев окупира министерството на правосъдието | StandartNews.com

Киев. Демонстранти от опозицията в украинската столица Киев са превзели една от сградите на правосъдното министерство с цел да се стоплят и да пренощуват там. Това гласи съобщение министерството на вътрешните работи на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Когато органите на реда са помолили да влязат в сградата, за да огледат мястото, близо 50 младежи с маски и шлемове, въоръжени с дървени и метални прътове, категорично са отказали това да се случи. При това те са заявили, че са влезли в сградата за да се сгреят и да останат за нощта", поясняват властите.

Имало е активни пртестни действия и в други части на страната. Най-малко 10 души пострадаха по време на сблъсъци пред областната държавна администрация на град Днепропетровск, предадоха местни медии. При сблъсъците в Днепропетровск са задържани 37 активисти на украинската опозиция за нарушаване на обществения ред. Това съобщава пресслужбата на МВР на Украйна, предаде РБК Украйна. По-рано бе съобщено, че 18 полицаи са пострадали по време на опитите на активисти за завземат сградата на областната администрация в града. В същото време, „Днепропетровск. Комментарии" съобщава, че двама оператори от местен телевизионен канал са потърсили медицинска помощ.

За демонстрациите в Кировград пък става ясно, че платени провокатори са нанесли удари по главата на двама участници в Евромайдан.

Междувременно се появи иформацията, че украинската опозиция е обещала да продължи с протестите, въпреки предложението за висши държавни постове, отправено от президента Виктор Янукович. Самият той заяви по-рано, че предложението му не е безсрочно – той очаква официален отговор от опозиционните лидери до вторник.

Самото предложение бе към председателя на опозиционната украинска партия „Баткивщина" Арсений Яценюк за длъжността министър-председател. По време на 3-часовите преговори на лидера на другата опозиционна партия УДАР Виталий Кличко бе предложен постът на вицепремиер.

Министърът на правосъдието на Украйна отправи предупреждение към антиправителствените демонстранти, които окупират сградата на министерството, че ако не напуснат, ще бъде обявено извънредно положение. Олена Лукаш каза, че ще поиска Съветът за национална сигурност и отбрана да въведе такива мерки, предаде BBC.

Службите на реда в украинския град Черкаси са задържали 16 души във връзка с масовите безредици в центъра на града, съобщи РИА Новости. Местната полиция съобщава, че тази нощ пред сградата на областната администрация са пристигнали около 60 автомобила и няколкостотин активисти на опозицията. Около 30 души са проникнали в помещенията. Сътрудниците на МВР на Украйна са успели да прогонят активистите от сградата.

Съобщава се още, че автомобилът на един от участниците в масовите безредици е ранил сътрудник на спецчастите „Беркут", при безредиците е ранен още един полицай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай