Опозицията в Сърбия с нов важен ход, а бунтът продължава

След вота на 17 декември седем представители на опозицията обявиха гладна стачка

Опозицията в Сърбия с нов важен ход, а бунтът продължава | StandartNews.com

Източник: Данас/Бетафото

Опозицията в Сърбия обяви, че ще блокира новия вот, предвиден за 30 декември в 30 от 8000 изборни секции в страната, предаде Франс прес.

Според нея това няма да ѝ е достатъчно да приеме резултатите от парламентарните избори от 17 декември, спечелени според нея с измама от националистическата десница.

"Изборите, които ще бъдат повторени в няколко изборни секции, не могат да отменят измамата, нито да поправят несправедливостта от 17 декември. Поради това няма да участваме в повторението на вота", се казва в изявление на коалицията "Сърбия срещу насилието". Според нея "няма полза от това да се гласува, когато депутати са в гладна стачка заради установените измами, политически дисиденти са арестувани, а студенти биват бити и задържани от полицията".

След вота на 17 декември седем представители на опозицията обявиха гладна стачка, а пред сградата на избирателната комисия се организират всеки ден протести. В неделя демонстранти опитаха да нахлуят в сградата на кметството в Белград, а в понеделник бяха блокирани големи пътни артерии в столицата.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич е спечелила с 46 процента от гласовете срещу 23,5 на сто за опозиционната коалиция.

Но "Сърбия срещу насилието" сигнализира за измами и твърди по-конкретно, че сръбски избиратели от съседна Босна и Херцеговина са получили разрешение да гласуват незаконно в Белград.

Международни наблюдатели, в това число от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщиха за нередности, включително за купуване на гласове и за пълнене на урните с фиктивни бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай